مقاله: بررسی تغییرات فصلی بر مقدار و اجزای تشکیل‌دهنده اسانس اکالیپتوس (Eucalyptus globulus) در سه منطقه استان کرمانشاه

محمد گردکانه* ۱، ناهید محمدی۲، عیسی ارجی۳

۱دکتری ۱-بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمانشاه، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمانشاه، ایران ، mgerdakaneh@gmail.com

۲دکتری ۱-بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمانشاه، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمانشاه، ایران

۳دکتری ۳-بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمانشاه، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمانشاه، ایران

چکیده:

مقدمه: اکالیپتوس گیاهی دارویی و متعلق به خانواده Myrtaceae می‌باشد. ترکیب اصلی اسانس اکالیپتوس ۱، ۸- سینئول است که به طور وسیع در تهیه داروها مورد استفاده قرار می‌گیرد.

هدف: بررسی اثر زمان و مکان برداشت بر مقدار و مواد تشکیل‌دهنده اسانس در برگ گیاه اکالیپتوس گونه E. globulus.

روش بررسی: این آزمایش در سه منطقه استان کرمانشاه (سرپل ذهاب، قصرشیرین و گیلانغرب)، در چهار فصل (بهار، تابستان، پاییز و زمستان) در قالب آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح بلوک کامل تصادفی در سه تکرار در سال ۱۳۹۳ انجام شد. اسانس برگ‌ها به روش تقطیر با آب استخراج و با دستگاه‌های کروماتوگرافی گازی (GC) و کروماتوگرافی متصل به طیف‌سنج جرمی (GC/MS) مورد تجزیه و شناسایی قرار گرفت.

نتایج: اثر منطقه و زمان برداشت بر نوع و میزان ترکیبات تشکیل‌دهنده اسانس اکالیپتوس در سطح یک درصد معنی‌دار شد به طوری که بیشترین تعداد ترکیبات تشکیل‌دهنده اسانس (۳۹ ترکیب) و بیشترین مقدار ترکیبات اصلی این گیاه (۱، ۸- سینئول، الفا- پینن و الفا ترپینن) در منطقه قصر شیرین و گیلانغرب در فصل تابستان مشاهده شد.

نتیجه‌گیری: زمان برداشت اندام‌های گیاه یکی از مهم‌ترین عواملی است که در میزان ماده مؤثره گیاهان دارویی نقش داشته و بیشترین میزان ترکیبات اصلی اسانس اکالیپتوس در فصل تابستان به دست آمده است.

 

برای دریافت مقاله روی دکمه دانلود کلیک کنید

دانلود