مجید انوشیروانی،مدیر گروه آموزشی طب ایرانی دانشگاه علوم پزشکی مشهد درباره خواص گیاه دارویی گاوزبان چنین توضیح می دهد: گاوزبان موجود در ایران طبیعت گرم و تر در درجۀ اوّل دارد و به همین دلیل ایمن شمرده می‌شود. گاوزبان مفرح, مقوی ارواح و حرارت غریزی و اعضای رییسه (مثل قلب، مغز و کبد) و حواس است. هر دو جنس و گونۀ گاوزبان کاربردهای مشابهی دارند ولی برخی عوارض در گاوزبان اروپایی (ناشی از آلکالوئیدهای پیرازولیدن) مصرف آن را به‌خصوص در بیماران کبدی و در زنان باردار محدود می‌کند.

گل گاوزبان

گل گاوزبان


ایشان اشاره می کنند که دم‌نوش گاوزبان بهترین نوشیدنی برای افراد مضطرب است. کیفیت گرم و تر گاوزبان مصرف آن را در فصل پاییز و فصول سرد مناسبتر می‌کند به‌خصوص برای کسانی که به هر دلیل دچار استرس‌های جسمی, فکری و عاطفی زیادی باشند.

جوشاندۀ گل گاوزبان برای تقویت قلب و سیستم عصبی، پاکسازی بدن و قلب از برخی مواد تباه سودمند است. مقدار لازم در یک فرد بالغ عبارت است از ۵ گرم در حجم حدود ۲۵۰ سی‌سی آب جوش، که باید آرام و ملایم تا حد رسیدن به ۱۵۰ سی‌سی جوشانده و سپس با اندکی لیموعمانی یا آب‌لیموی تازه و تنها اندکی عسل یا نبات مصرف شود.

البته باید توجه کرد که مصرف گل گاوزبان به‌تنهایی در افرادی که فشارخون بالا دارند, می‌تواند به‌شدت مخاطره انگیز باشد.


اردوهای گیاهشناسی، کلاس طب سنتی، آموزش گیاهان دارویی در: ((آموزشگاه جوانه سبز))