ذرت Zea mays

ذرت Zea mays

چکیده:

ذرت گیاهی است علفی و بلند به ارتفاع ۱ تا ۲ متر که واجد برگهای پهن و دراز و نواری شکل می باشد.میوه ذرت مدور و به رنگهای زردو سفید و سیاه وبه شکل مجتمع دیده می شود. ترکیبات آن شامل پروتئین زئین و اسیدهای چربی مانند نشاسته می باشد.و منشا اصلی آن آمریکای جنوبی است و در سراسر ایران نیز کشت می شود. و از خامه گیاه که در مجموع کاکل ذرت نامیده می شود بیشترین اثر دارویی را دارد و در درمان اگزما و تقویت عمومی بدن و همچنین بیماری های کلیوی کابرد دارد.

مشخصات گیاه شناسی:

گیاهی است علفی ولی بلند به ارتفاع ۱تا۲متر که واجد برگهای پهن و دراز و نواری شکل می باشد سنبلکهای نر گیاه قرمز رنگ بوده و در انتهای ساقه ظاهر می شوند در صورتی که سنبلکهای ماده در کنار برگها ظاهر شده و موقعیت جانبی دارند میوه ذرت مدور و به رنگهای زرد،سفید یا سیاه وب ه شکل مجتمع دیده می شود.

ترکیبات شیمیایی:

پروتئین زئین،نوعی ماده رنگی به نام زه آگزانتین که از گروه کارتنوئیدهاست،اسیدهای چربی همچون اسید سربرونیک،نشاسته و ….عمده ترین مواد شیمایی هستند که بیشتر در میوه ذرت یافت می شوند.

انتشار جغرافیایی:

منشا اصلی گیاه آمریکا جنوبی است و در ایران نیز در مزارع سراسر کشور کشت می شود.

قسمتهای مورد استفاده:

خامه گلهایی گیاه که در مجموع کاکل ذرت نامیده می شود بیشترین اثر دارویی گیاه را دارد.

اثرات دارویی و طرز استعمال:

۱_درمان اگزما:روغن ذرت که از دانه های آن استخراج می شود با استعمال خارجی برای درمان اگزما توصیه می گردد.

۲_تقویت عمومی بدن:دانه های ذرت به دلیل داشتن ارزش غذایی زیاد در تقویت عمومی بیماران و کودکان مصرف می گردد.

۳_درمان بیماری های کلیوی:کامل ذرت دارای اثر مدر بسیار قوی بوده و از طرف دیگر خاصیت آرام بخشی را نیز داراست از این رو مصرف آن در بیماری هایی چون التهاب مجاری ادراری سنگ مثانه،سنگ کلیه،تقویت و…توصیه می گردد.ج.شانده ۳-۵درصد کاکل ذرت و یا عصاره آن در این موارد توصیه می گردد.