تاثیر رطوبت بر ضریب اصطکاک استاتیکی رزماری و اسطوخودوس به وسیله اصطکاک سنج الکتریکی
 
جلیلیان تبار فرزاد*,غلامی رشید,لرستانی علی نجات
 
* گروه مکانیک ماشین های کشاورزی، دانشگاه رازی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران

 

مقدمه و هدف: افزایش روزافزون نقش اقتصادی گیاهان دارویی در جوامع امروزی، پیچیدگی فن آوری های جدید برای تولید (کاشت، داشت و برداشت)، حمل و نقل، ذخیره سازی، فرآوری، نگهداری، ارزیابی کیفی، توزیع، بازاریابی و مصرف این محصولات، نیازمند درک دقیق و صحیح خواص فیزیکی آن هاست. ضریب اصطکاک گیاهان بر روی سطوح مختلف، در طراحی سیلوها و مخازن نگهداری محصولات کشاورزی، تجهیزات انتقال از قبیل تسمه نقاله ها و نیز در طراحی دستگاه های مورد استفاده در فرآوری پس از برداشت مورد نیاز می باشد.
روش تحقیق: در این تحقیق ضریب اصطکاک استاتیکی در دو سطح رطوبتی ۵۸ و ۵۳ درصد بر پایه تر برای گیاه رزماری، ۶۵ و ۶۳ درصد بر پایه تر برای اسطوخودوس، بر روی سه سطح ورق گالوانیزه، شیشه و چوب چندلا مورد بررسی قرار گرفت. برای این کار دستگاهی ساخته شد که شامل یک موتور الکتریکی و سنسورهای نوری برای سنجش دقیق زمان سرخوردن محصولات و محاسبه ضریب اصطکاک آن ها بود.
نتایج و بحث: بیشترین و کمترین مقدار میانگین ضریب اصطکاک استاتیکی به دست آمده برای رزماری در رطوبت ۵۸ درصد بر پایه تر به ترتیب بر روی چوب چندلا، ۰.۸۷ و شیشه ۰.۴۶ بود. در حالی که در رطوبت ۵۳ درصد بر پایه تر، بیشترین و کمترین مقدار میانگین ضریب اصطکاک استاتیکی به دست آمده برای رزماری به ترتیب بر روی چوب چندلا، ۰.۶۶ و شیشه، ۰.۳۸ بود. این کاهش ضریب اصطکاک برای اسطوخودوس نیز بدین صورت به دست آمد که کمترین میانگین ضریب اصطکاک در رطوبت ۶۵ درصد بر پایه تر بر روی شیشه و برابر با ۰.۶۶ بود در حالی که در رطوبت ۶۳ درصد بر پایه تر نیز بر روی شیشه اما برابر با ۰.۵۶ به دست آمد.
توصیه کاربردی/ صنعتی: شناخت خواص مهندسی گیاهان دارویی برای ایجاد روش های فرآوری صنعتی مناسب، امری ضروری به شمار می آید.
 
کلید واژه: پس از برداشت، خواص مهندسی، فرآوری، حمل و نقل

 

لینک دانلود مستقیم

برای دانلود فایل کلیک کنید

لینک دانلود کمکی

برای دانلود فایل کلیک کنید