دکتر محرم ولی‌زاد- مجری طرح  با اشاره به ویژگی‌های پنیرهای تولید شده در کشور، گفت: پنیری که در حال حاضر در کشور تولید می‌شود به واسطه مایه پنیرهای حیوانی و قارچی است که به صورت تجاری وارد کشور می‌شود.

وی با بیان اینکه این امر موجب خروج ارز از کشور می‌شود، اظهار داشت: در این راستا طرح تحقیقاتی اجرایی کردیم تا بتوانیم با استفاده از عصاره میوه نوعی گیاه دارویی اقدام به تولید پنیر کنیم.
 
ولی‌زاده، نام این گیاه دارویی را “ویتافرین” ذکر کرد و ادامه داد: این گیاه تنها در سیستان و بلوچستان رشد می‌کند و تاکنون گزارشی از رویش این گیاه در سایر نقاط کشور ارائه نشده است.
 
وی با اشاره به جزئیات این طرح خاطر نشان کرد: در این طرح عصاره میوه این گیاه را استخراج و با تولید مایه پنیر از این عصاره اقدام به تولید پنیر کردیم.
 
مجری طرح با اشاره به نتایج بررسی‌های انجام شده بر روی این پنیر، یادآور شد: پنیرهای تولید شده مورد ارزیابی قرار گرفت و نتایج نشان داد که این پنیر می‌تواند جایگزین مناسبی برای پنیرهای موجود باشد.
 
وی به بیان مزایای پنیر گیاهی تولید شده، توضیح داد: این پنیر علاوه بر آنکه مانع از خروج ارز می‌شود، دارای خاصیت دارویی گیاه ویتافرین را نیز به همراه خواهد داشت.
 
ولی‌زاده با تاکید بر اینکه از این گیاه در درمان برخی از بیماری‌های دستگاه گوارش استفاده می‌شود، اضافه کرد: این گیاه در درمان بیماری‌هایی مانند انواع عفونت‌های دستگاه گوارشی و اسهال اثرات مثبت و قابل توجهی دارد. از این رو پنیر تولید شده از ترکیبات خاص این گیاه در درمان بیماری‌های دستگاه گوارش مفید است.
 
این محقق از تولید صنعتی این نوع پنیر خبر داد و گفت: با همکاری کارخانه پگاه رضوی توانستیم به جای استفاده از مایه‌ پنیرهای تجاری از مایه پنیر گیاهی استفاده کنیم و در حال حاضر این پنیر به صورت صنعتی در حال تولید است.
 
ولی زاده افزود: استانداردهای تولید این پنیر همانند استانداردی‌های کارخانه‌های پنیرسازی کشور است که به صورت علمی تولید می‌شود

 

تکمیلی:

پنیرباد از گیاهان بومی منطقه بلوچستان در استان سیستان و بلوچستان در جنوب شرق ایران است. این بوته جزء پوشش گیاهی شهرستانهای سراوان، ایرانشهر، سرباز، سیب و سوران، زابل و حوالی زاهدان بویژه در منطقه اسکلل‌آباد به شمار می‌رود و در دشت و دامنه کوه به وفور می‌روید. برگ‌های این گیاه چرمی، سخت، نیزه‌ای و سبز رنگ و شاخه‌های این گیاه منشعب و سفید رنگ است. این بوته جنگلی در تمام فصول سال سبز است و در اوایل تابستان میوه‌های کروی و زرد رنگی آن می‌رسد. در برخی کتابها از این گیاه به نام ‘ویتانیا’ نیز یاد شده‌است.

این گیاه علاوه بر خواص دارویی، از خاک در برابر طوفان نیز محافظت می‌کند. بومیان منطقه از دیرباز از آن برای درست کردن پنیر محلی بهره می‌برده‌اند. بومیان پس از خشک شدن بذر یا میوه این گیاه آن را می‌کوبیدند و از پودر آن به سبب داشتن خاصیت انعقاد شیر به عنوان مایه پنیر استفاده می‌کردند.


کلیدواژه ها : , ,