پرتقال

 

پرتقال از خانواده‌ی مرکبات است و محفل شب‌های زمستانی را به یادماندنی‌تر می‌کند. حالا که فصل پرتقال است حسابی از این میوه‌ی نارنجی خوشمزه استفاده کنید. با ما همراه باشید تا گشتی در دنیای این میوه نارنجی پوش خوشمزه بزنیم.

 

بهتر است بدانید که…

هزاران سال پیش آسیایی‌ها اولین مردمانی بودند که پرتقال کشت کردند. حول و حوش قرن پانزدهم میلادی بود که پرتقال وارد اروپا شد. در واقع این کریستف کلمب عزیز بود که بذر درخت پرتقال را در جزایر کارائیب کاشت. در قرن شانزدهم میلادی کاوشگران اسپانیایی پرتقال را به فلوریدا بردند و بعد از آن یعنی دو قرن بعد پای این میوه به کالیفرنیا رسید. در هر حال امروزه همه جا هست و همه می‌توانند از طعم و فواید آن استفاده کنند.

 

ارزش غذایی پرتقال

باید بگوییم که صد گرم پرتقال بدون پوست حاوی ارزش غذایی زیر می‌باشد:

کالری                                          ۴۷

چربی                                          ۰

کلسترول                                     ۰

گلوسید                                       ۱۲ گرم

فیبرهای غذایی                           ۲ گرم

پروتئین                                        ۱ گرم

ویتامین آ                                      ۲۲۵ واحد بین‌المللی برابر با ۴ درصد نیاز روزانه‌ی ما به این ویتامین

ویتامین ث                                    ۵۳.۲ میلی گرم معادل ۸۹ درصد نیاز روزانه‌ی ما

ویتامین ای                                   ۰.۲ میلی گرم معادل یک درصد نیاز روزانه

تیامین (ویتامین ب١)                     ۰.۱ میلی گرم معادل ۶ درصد نیاز روزانه

نیاسین (ویتامین ب٣)                   ۰.۳ درصد معادل ۳ درصد نیاز روزانه

ویتامین ب ۶                                 ۰.۱ میلی گرم معادل ۳ درصد نیاز روزانه

فولات (ویتامین ب٩)                    ۳۰ میکروگرم معادل ۸ درصد نیاز روزانه

اسید پانتوتنیک (ویتامین ب۵)        ۳ میلی گرم

کولین                                           ۸.۴ میلی گرم

کلسیم                                       ۴۰ میلی گرم معادل ۴ درصد نیاز روزانه

آهن                                             ۰.۱ میلی گرم معادل ۱ درصد نیاز روزانه

منیزیم                                         ۱۰ میلی گرم معادل ۲ درصد نیاز روزانه

فسفر                                          ۱۴ میلی گرم معادل ۱ درصد نیاز روزانه

پتاسیم                                       ۱۸۱ میلی گرم برابر ۵ درصد نیاز روزانه

سلنیوم                                        ۰.۵ میکروگرم معادل ۱ درصد نیاز روزانه

آب                                               ۸۶.۷ گرم

 

حالا که گفتیم زیر این پوست نارنجی چه خبر است می‌رسیم به خواص این میوه‌ی آبدار خوشمزه.

 

پرتقال: مواد مغذی درمان گر

نتایج پژوهش‌های اخیر نشان می‌دهد مواد مغذی موجود در پرتقال خواص درمانی دارند. این مواد مغذی عبارتند از فلاوونون‌ها، آنتوسیانین‌ها، اسید هیدروکسی سینامیک و یک گونه ای از پولیفنول‌ها. زمانی که این مواد مغذی در کنار ویتامین C موجود در این میوه قرار می‌گیرد خواص درمانی آن بیشتر می‌شود. نتایج همین پژوهش‌ها نشان می‌دهد که این مواد مغذی خواص ضد التهابی دارند و همچنین قادرند فشار خون و میزان کلسترول را کاهش دهند. توجه داشته باشید بیشتر این مواد مغذی در پوست و لایه‌ی گوشت سفید داخل آن قرار دارند تا در قسمت آبکی آن. برای همین زمانی که آب این میوه گرفته می‌شود بیشتر این مواد مغذی از بین می‌رود.

ویتامین c

پرتقال:منبع ویتامین C و تقویت کننده‌ی سیستم ایمنی بدن

بدون شک شما می‌دانید که پرتقال منبع ویتامین C است. اما آیا می‌دانید که ویتامین C و پرتقال چه تأثیر شگرفی روی سلامت ما می‌گذارند؟

ویتامین C آنتی اکسیدان بسیار قوی و مهمی است که رادیکال‌های آزاد را خلع سلاح می‌کند. متأسفانه آسیب‌هایی که رادیکال‌های آزاد به سلول و DNA می‌رساند باعث ابتلا به سرطان می‌شود. در عوض جذب میزان زیادی ویتامین C خطر ابتلا به این سرطان‌ها مانند سرطان کولون را کاهش می‌دهد.

از این گذشته ویتامین C از التهاب‌هایی که همین رادیکال‌های آزاد در بدن ایجاد می‌کنند جلوگیری می‌کند. برای همین می‌تواند از شدت بیماری‌های التهابی مانند آسم، آرتروز و روماتیسم بکاهد. پس حواستان باشد برای کاهش التهاب سلول‌ها و آسیب‌های وارده به DNA میزان ویتامین C بدنتان را بالا ببرید. مصرف پرتقال یکی از بهترین روش‌های پر کردن باک این ویتامین می‌باشد.

حواستان باشد رادیکال‌های آزاد همچنین باعث اکسید شدن کلسترول خون می‌شوند. در این صورت کلسترول به جداره‌ی رگ‌های خونی می‌چسبد و کم کم تبدیل به جرم‌هایی می‌شود که در نهایت رگ‌ها را مسدود کرده و جلوی گردش خون را می‌گیرد. متأسفانه زمانی که این اتفاق می‌افتد ایست قلبی یا سکته‌ی مغزی غیر قابل اجتناب است. از آنجایی که ویتامین C قادر است اثرات منفی رادیکال‌های آزاد را خنثی کند برای همین می‌تواند از اکسید شدن کلسترول نیز پیشگیری کند. اگر به سلامت رگ‌ها، قلب و مغزتان فکر می‌کنید پس بهتر است از این میوه‌ی آبدار خوشمزه غافل نشوید.

 

مرکبات: خداحافظ سرطان و بیماری‌های قلبی

نتایج بررسی‌هایی که محققان استرالیایی انجام دادند و در سال ۲۰۰۳ با عنوان «فواید مرکبات» در ۲۴۸ صفحه به چاپ رسید نشان می‌دهد مصرف مرکبات شما را در برابر برخی از انواع سرطان‌ها ایمن می‌کند. مرکبات که پرتقال هم جزوی از آن‌هاست از ابتلا به سرطان‌هایی مانند سرطان مری، دهان، حلق و سرطان معده پیشگیری به عمل می‌آورد. نتایج این بررسی‌ها نشان می‌دهد که مصرف پرتقال و مرکبات دیگر خطر ابتلا به سرطان‌ها را بین ۴۰ تا ۵۰ درصد کاهش می‌دهد.

علاوه بر این گزارش سازمان جهانی سلامت با عنوان «تغذیه و پیشگیری از بیماری‌های مزمن» منتشر شده است نشان می‌دهد مصرف مرکبات همچنین از ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی پیشگیری می‌کند. به خاطر اینکه:

* مرکبات حاوی فولات هستند که برای کاهش میزان هموسیستئین یکی از عوامل ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی را کاهش می‌دهد.

* پتاسیم موجود در این میوه ها به کاهش میزان فشار خون کمک می‌کند. برای همین جلوی مشکلات قلبی عروقی را می‌گیرد.

* ویتامین C، کاروتنوئیدها و فلاوونوئیدهای موجود در مرکبات قادر هستند محافظ سلامت قلب و عروق ما باشند.

نتایج پژوهش‌های آمریکایی هم نشان می‌دهد مصرف یک واحد میوه و سبزیجات بیشتر در روز خطر سکته‌ی مغزی را ۴ درصد کاهش می‌دهد. این در حالی است که اگر یک واحد مرکبات بیشتری در روز مصرف شود خطر این بیماری به میزان ۱۹ درصد کاهش می‌یابد.


از این گذشته توجه داشته باشید که مصرف مرکبات تأثیر خوبی در بهبود آرتریت، آلزایمر، آسم، بیماری پارکینسون، دژنراسیون ماکولای چشم، دیابت، وبا، ورم لثه، آب مروارید و غیره دارد.

به عقیده‌ی محققان مواد غذایی سرشار از مواد مغذی، کم چرب با شاخص گلیسمی پایین مانند مرکبات جلوی ابتلا به چاقی و چاقی مفرط را می‌گیرد و به این ترتیب خطر بیماری‌های قلبی، برخی از سرطان‌ها، دیابت، فشار خون بالا و سکته‌ی مغزی نیز کاهش می‌یابد.

یک عدد پرتقال حاوی بیش از ۱۷۰ نوع مواد مغذی متفاوت است. بیشتر این مواد مغذی خواص ضدالتهابی دارند، تومورها را نابود می‌کنند و از تشکیل لخته‌های خونی پیشگیری می‌کنند.

مواد مغذی موجود در پرتقال به خصوص پولیفنول‌های آن خواص آنتی اکسیدانیِ بسیار قوی دارد، ضد ویروس و ضد آلرژی است و با سلول‌های سرطان زا مقابله می‌کند.

ادامه دارد…

فاطمه مهدی پور

بخش تغذیه و آشپزی تبیان


مطالب مرتبط:

پرتقال، دشمنی بر علیه سرطان

پرتقال و حفظ سلامتی ما

خواص ویژه پرتقال

آب پرتقال از تشکیل سنگ کلیه پیشگیری می‌کند

نظر متخصصان تغذیه درباره مرکبات

۶ دلیل خوب برای مصرف مرکبات

چه میوه‌هایی اسیدی هستند؟


اردوهای گیاهشناسی، کلاس طب سنتی، آموزش گیاهان دارویی در: ((آموزشگاه جوانه سبز))