مقاله : بررسی اثر ضدباکتری عصاره‌های برگ جعفری کوهی انبوه علیه استافیلوکوکوس اورئوس و اشرشیاکلی و تفکیک جزءهای مؤثر

یعقوب صرافی ۱، حدیث توحدی۲، حسین دهقان۳

۱۱–      دکتری شیمی آلی، گروه شیمی آلی، دانشکده شیمی، دانشگاه مازندران، بابلسر، ایران

۲۲–     کارشناسی ارشد شیمی آلی، گروه شیمی آلی، دانشکده شیمی، دانشگاه مازندران، بابلسر، ایران

۳۳–    دکتری شیمی آلی، مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران

چکیده:

مقدمه: جعفری کوهی انبوه (Pimpinella affinis) از خانواده چتریان و یکی از سبزی‌های مصرفی مناطق شمالی ایران است.

هدف: پژوهش حاضر به منظور بررسی اثر ضدباکتری عصاره‌های برگ جعفری کوهی انبوه علیه دو سویه استافیلوکوکوس اورئوس و اشرشیا‌کلی و جداسازی اجزای موثرآن انجام شد.

روش بررسی: حداقل غلظت بازداری (MIC) عصاره‌های هگزانی، اتیل‌استاتی و متانولی به دست آمده از برگ جعفری کوهی انبوه علیه استافیلوکوکوس اورئوس و اشرشیاکلی (تهیه شده از سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی ایران) به روش براث میکرودایلوشن بررسی شد. با توجه به نتایج حاصل، عصاره اتیل‌استاتی جهت جداسازی اجزای فعال آن انتخاب و سپس با استفاده از روش‌های کروماتوگرافی ستونی و لایه نازک (TLC) به ۲۹ جزء تفکیک شد. اثر ضد باکتریایی اجزای به دست آمده نیز مورد بررسی قرار گرفت.

نتایج: عصاره اتیل‌استاتی (با mg/ml 0/1=MIC علیه استافیلوکوکوس اورئوس و mg/ml 0/2=MIC علیه اشرشیاکلی) نسبت به دو عصاره دیگر نتایج بهتری را نشان داد. از میان ۲۹ جزء به دست آمده از عصاره اتیل‌استاتی، جزءهای ۵F-3F، ۸F و ۹F علیه استافیلوکوکوس اورئوس (با μg/ml 0/۵=MIC و ۰۵/۰>P) دارای بالاترین قدرت مهارکنندگی بودند. حداقل غلظت بازداری کلرامفنیکل به عنوان استاندارد علیه استافیلوکوکوس اورئوس برابر با μg/ml 0/1=MIC (۰۱/۰>P) می‌باشد. تمامی نتایج گزارش شده دارای p-value کمتر از ۰۵/۰ می‌باشند و دارای سطح معنی‌داری مناسبی هستند.

نتیجه‌گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که اثر مهارکنندگی هر سه عصاره هگزانی، اتیل‌استاتی و متانولی بر روی باکتری استافیلوکوکوس اورئوس بیشتر از اشرشیا‌کلی است. همچنین جزء‌بندی عصاره اتیل‌استاتی منجر به بدست آوردن جزءهایی (۵F-3F، ۸F و ۹F) تا ۲۰۰ برابر فعال‌تر از خود عصاره اتیل‌استاتی شد.

 

برای دریافت مقاله کامل، روی دکمه دانلود کلیک کنید

 

دانلود