مهندس قربانی افزود: شوید(شبت) با نام علمی Anethum graveolens متعلق به خانواده چتریان (Apiaceae) می‎باشد؛ این گیاه در دسته سبزیجات برگی طبقه‎بندی شده و از نظر فصل رشد یک سبزی فصل سرد محسوب می‎شود.

شبت گیاهی یکساله است و نسبت به زمین‎های آبگیر حساس بوده و زمین‎های نیمه سنگین با هوموس کافی برای کشت آن مناسب هستند.

منشأ این گیاه جنوب اروپا بوده و از نظر گلدهی گیاهی روزبلند است؛ از طرف دیگر این گیاه در دسته گیاهان دارویی نیز طبقه‎بندی می‎شود.

قربانی اظهار کرد: اسانس این گیاه که از بذر و پیکره رویشی استخراج می‌شود، خاصیت ضد باکتریایی دارد؛ طول دوره رشد با توجه به منطقه بین ۷۰ تا ۸۰ روز به طول می‎انجامد.

چنانچه بذور کاملاً رسیده در شرایط مناسب نگهداری در مکان مناسبی قرار گیرند، به مدت ۲ الی ۳ سال از قوه نامیه مناسبی برخوردار خواهند بود.

این کارشناس گیاهان دارویی با اشاره به اینکه حرارت مناسب برای رویش بذر ۸ الی ۱۰ درجه سانتیگراد است، بیان کرد: از نظر تناوب کاشت، چنانچه شبت برای استفاده از اندام رویشی مورد استفاده قرار گیرد قبل و پس از آن می‎توان هر نوع گیاهی را کشت نمود.

وی با بیان اینکه کشت شبت و تکثیر آن از طریق بذر صورت می‎گیرد، اذعان کرد: از بیماری‎های عمده این گیاه می‎توان ویروس C.M.V، ویروس موزاییک یونجه، قارچ فوزاریوم، پزودوموناس و زنگ شبت را نام برد.

از نظر آفات، شته‎ها مهمترین آفت این گیاه می‎باشند که برای مبارزه با آن می‎توان از علف‎کش فوسدرین استفاده کرد.

این گیاه منبع عالی کلسیم است؛ دانه‎های آسیاب شده شوید با کمی مخلوط آب برای تقویت ناخن مفید است.

جویدن دانه شوید، بوی بد دهان را برطرف می‎کند و مصرف ماست با مقداری از این گیاه ناراحتی گوارشی را برطرف می‎کند.

روغن شوید، گرفتگی عضلانی و روده را درمان می‎کند؛ دم‎کرده آن آنفلوآنزا، سرماخوردگی و سرفه‎های مزمن را معالجه می‎کند.

شوید غنی از آنتی‎اکسیدان و فیبر است و میزان کلسترول خون را کنترل می‎کند.