تأثیر زمان، دما و شرایط نگهداری بر برخی صفات فیتوشیمیایی و فیزیکوشیمیایی گیاه دارویی علف‌چشمه (Nasturtium officinale L.)

.
محمدرضا حسندخت۱ ؛ سجاد جعفری ۲

.
۱دانشیار، گروه آموزشی مهندسی علوم باغبانی و فضای سبز، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران
۲دانشجوی دکترای فیزیولوژی و اصلاح سبزی، گروه آموزشی مهندسی علوم باغبانی و فضای سبز، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران

.

چکیده
در این پژوهش اثر دو دمای صفر و پنج درجه سانتی‌گراد و دو نوع بسته‌بندی دارای تهویه و بدون تهویه بر عمر انباری گیاه دارویی علف‌چشمه (Nasturtium officinale L.) مورد بررسی قرار گرفت. تغییرات صفاتی از قبیل محتوای اسیدآسکوربیک، فلاونوئیدها، ظرفیت آنتی‌اکسیدانی، محتوای ترکیب‌های فنلی کل، رنگ و مواد جامد محلول در طول ۱۴ روز اندازه‌گیری شد. در طول مدت انبار کردن مقدار فلاونوئیدها کاهش معنی‌داری نشان داد و از ۴۲/۴۶ میلی‌گرم در گرم وزن خشک قبل از انبار کردن به ۱۹/۳۶ میلی‌گرم بعد از ۱۴ روز رسید. محتوای اسید آسکوربیک قبل از انبار کردن ۱/۶۸ میلی‌گرم بر ۱۰۰ گرم وزن تر بود؛ به‌طوری که پس از هفت روز این مقدار به ۵/۶۳ میلی‌گرم و بعد از ۱۴ روز به ۰۸/۵۵ میلی‌گرم رسید، این تغییرات در سطح ۱% معنی‌دار بود. عامل زمان و نوع بسته‌بندی اثر معنی‌داری در سطح ۱% بر میزان فعالیت آنتی‌اکسیدانی علف‌چشمه در طول انبار کردن داشتند. مقدار ترکیب‌های فنلی کل نیز تنها در اثر تیمار زمان افزایش یافت و از ۵۹/۱۱ میلی‌گرم به ۵۹/۱۳ میلی‌گرم در ۱۰۰ گرم وزن تر رسید و نوع بسته‌بندی و دما تأثیری بر میزان فنل‌ها نداشتند. البته بسته‌بندی دارای تهویه نسبت به نوع بدون تهویه، آب بافت را بهتر حفظ کرد و نمونه‌های موجود در آن از کیفیت به‌مراتب بهتری برخوردار بودند. در نتیجه بهترین نوع بسته‌بندی، نوع دارای اندکی تهویه و بهترین دما نیز دمای صفر به دلیل تنفس کمتر و حفظ آب و کیفیت ظاهری بهتر بود.
کلیدواژگان: علف‌چشمه (Nasturtium officinale L.)؛ اسید آسکوربیک؛ فنل کل؛ فلاونوئید؛ ظرفیت آنتی‌اکسیدانی؛ عمر انباری

.

دانلود متن کامل مقاله

.