قدمت شناخت خواص دارویی گیاهان، شاید بیرون از حافظه تاریخ باشد. یکی از دلایل مهم این قدمت، حضور باورهای ریشه دار مردم سرزمین های مختلف در خصوص استفاده از گیاهان دارویی است. اطلاعات مربوط به اثرها و خواص دارویی گیاهان، از زمان های بسیار دور به تدریج سینه به سینه منتقل گشته، با آداب و سنن قومی درآمیخته و سرانجام در اختیار نسل های معاصر قرار گرفته است. طبق برخی «سنگ نبشته ها» و شواهد دیگر، به نظر می رسد مصریان و چینیان در زمره ی نخستین اقوام بشری بوده باشند که بیش از ۲۷ قرن قبل از میلاد مسیح، از گیاهان به عنوان دارو استفاده کرده و حتی برخی از گیاهان را برای مصرف بیشتر در درمان دردها کشت داده اند.
امروزه گیاهانی به عنوان گیاه دارویی شناخته می شوند که دارای صفات زیر باشند:
۱- در پیکر این گیاهان مواد خاصی ساخته و ذخیره می شود به نام «مواد مؤثره» (مواد فعال) که این مواد تأثیر فیزیولوژیکی بر پیکر موجود زنده برجا می گذارند. این گیاهان برای مداوای برخی از بیماری ها مورد استفاده قرار می گیرند. مواد فعال مذکور در طی یک سلسله فرآیندهای ویژه و پیچیده بیوشیمیایی، به مقدار بسیار کم (معمولاً کمتر از وزن خشک گیاه) ساخته می شوند و به «متابیولیت های ثانوی» نیز معروف اند.
۲- کاشت، داشت و برداشت گیاهان دارویی، صرفاً به دلیل استفاده از مواد مؤثره آن ها صورت می گیرد.
۳- ممکن است اندام خاصی چون ریشه، ساقه، برگ ها، گل و… حاوی مواد مؤثره مورد نظر باشد. از این رو نمی توان تمام اندام های گیاه مربوط را منبع دارویی مورد نظر دانست.
۴- معمولاً از اندام های مورد نظر به صورت تازه استفاده نمی شود (و بهتر است نشود). یعنی، اندام های مورد نظر باید تحت تأثیر عملیات خاصی چون: تمیز شدن، هوا خوردن، خشک گردیدن، پالودگی و … قرار گیرند و پس از آن مورد استفاده واقع شوند.
۵- گیاهان دارویی حاوی مواد مؤثره، در مقایسه با عموم گیاهان مورد عمل در کشاورزی چون غلات و سبزی ها که به طور عام و روزمره مورد استفاده انسان اند، در موارد خاصی قابل استفاده اند. (برای تولید آن ها سطوح زراعی نسبتاً محدودی نیز کفایت می کند.)
اساساً از گیاهان دارویی حاوی مواد مؤثره استفاده های مختلفی به عمل می آید و این گیاهان به سه گروه اصلی شامل: گیاهان دارویی، گیاهان ادویه ای و گیاهان عطری طبقه بندی می شوند:
الف) گیاهان دارویی: مواد مؤثره موجود در این گیاهان به صورت مستقیم یا غیر مستقیم اثر درمانی دارد و به عنوان دارو مورد استفاده قرار می گیرند.
ب) گیاهان ادویه ای: از مواد مؤثره فعال موجود در این دسته از گیاهان، در صنایع غذایی (کنسرو سازی، نوشابه سازی و…) به منظور بهبود در رنگ، طعم و مزه آن ها استفاده می شود.
ج) گیاهان عطری: اندام های خاصی در این گیاهان حاوی اسانس اند و اسانس از راه تقطیر با بخار آب، از آن اندام استخراج می شود.
گاهی اوقات از یک گیاه به تنهایی می توان هر سه استفاده را نمود؛ مثلاً نعناع هم در صنایع دارویی مورد استفاده قرار می گیرد (زیرا خاصیت ضد باکتریایی و ضد قارچی دارد، همچنین تب بر است و سبب کاهش درد نیز می گردد)، هم حاوی اسانس است و به عنوان یکی از گیاهان عطری معرفی می شود و هم در صنایع غذایی از این گیاه به عنوان ادویه (برای بهبود در طعم مواد غذایی) استفاده می شود.
منبع:
امیدبیگی، رضا. ۱۳۹۲. تولید و فرآوری گیاهان دارویی. جلد اول. انتشارات به نشر. صفحات ۳۱ تا ۳۴٫
https://medplant.ir/?p=32954