- نویسنده : میترا زمانی
- 09 سپتامبر 2018
- کد خبر 31532
- ایمیل
- پرینت
سایز متن /
مقاله: پاسخ فیتوشیمیایی ریحان (Ocimum basilicum L.) به کاربرد محرکزیستی متانول و نانوکلات آهن
حسنعلی نقدیبادی۱، مجید تولیت ابوالحسنی۲، مهرداد نظری، علی مهرآفرین* ۲
۱– مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی، کرج، ایران
۲– ۱– مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی، کرج، ایران
چکیده:
مقدمه: ریحان (Ocimum basilicum L.) متعلق به خانواده نعنائیان است و اسانس آن دارای خاصیت ضد باکتریایی و ضد قارچی، اشتهاآور و ضدنفخ است. محلولپاشی با متانول به عنوان یک منبع تأمینکننده کربن برای گیاهان سه کربنه سبب افزایش عملکرد، تسریع در رسیدگی و کاهش اثر تنش خشکی گیاه میشود.
هدف: این تحقیق برای بررسی اثر محلولپاشی متانول و نانو کلات آهن بر خصوصیات فیتوشیمیایی و مورفوفیزیولوژیکی گیاه ریحان اجرا شد.
روش بررسی: در این تحقیق برای تحلیل دادهها از آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با ۲۰ تیمار در ۳ تکرار استفاده شد. تیمارها شامل متانول در پنج سطح (۰، ۱۰، ۲۰، ۳۰، ۴۰ درصد حجمی) و نانو کلات آهن در چهار سطح (۰، ۵/۰، ۱ و ۵/۱ گرم بر لیتر) بودند.
نتایج: بر اساس نتایج به دست آمده محلولپاشی با ۲۰ درصد حجمی متانول به همراه نانو کلات آهن به میزان ۱ گرم در لیتر به طور معنیداری (۰۱/۰≥P) سبب افزایش عملکرد ماده خشک و عملکرد اسانس و همچنین افزایش متیلکاویکول و کاریوفیلن گیاه شد. نتایج نشان داد که افزایش درصد محرکزیستی متانول فعالیت آنزیم گلوتاتیون پرکسیداز را افزایش و آنزیم پلیفنل اکسیداز را کاهش داد ولی افزایش کاربرد نانوکلات آهن سبب افزایش هر دو آنزیم شد.
نتیجهگیری: در مجموع این امکان وجود دارد که کاربرد غلظتهای بالای تیمارهای محلولپاشی محرکزیستی متانول و نانو کود کلات آهن بتواند محتوای اسانس و ترکیب متیلکاویکول اسانس و نیز برخی از آنزیمهای مؤثر در کاهش القای تنشهای محیطی را تا حدی افزایش دهد ولی در مقابل سبب کاهش بیوسنتز دو ترکیب نرال و نریل فرمات شود.
https://medplant.ir/?p=31532