بررسی کلی گیاه دارویی کاسنی و آشنایی با خواص دارویی و ترکیبات شیمیایی و نحوه مصرف و…..







                                                       کاسنی (Chicorium intybus)


 نام فارسی : کاسنی


نام علمی
:
 Chicorium intybus


نام های
عمومی : 
Chicory
و
sucory  Blue sailor s


نام
انگلیسی :
Chicory


نام عربی
: شیکوریه (
Shikorayah )


نام
آلمانی :
Cichorienwurzel


نام
فرانسوی :
Chicoree commune


نام های
مترادف : مترادف
intybus var .
Sativum , C . intybus var . foliosum 
 ۰C


نام خانواده: Compositae (کاسنی یا گل مینا )


 


گیاهشناسی :

 کاسنی گیاهی است علفی که ارتفاع آن تا
۵/۱ متر می رسد . ساقه کاسنی استوانه ای وباریک است وانشعابات آن در پایین بیشتر
از بالا ست . برگ های پایین و بالای ساقه با هم تفاوت دارند . برگ های قاعده ی
گیاه دراز ،  دارای بریدگی های عمیق، منتهی
به قطعات مثلث مانند ولبه ی آنها نیز دندانه دار است: اما هر چقدر به بالای ساقه
نزدیک می شوند، برگ ها کوچک تر، لبه ی آنها تقریبا” ساده و به شکل ساقه ی
آغوش می باشند . برگ ها به صورت متنا وب هستند وتارها ی زیادی در اطراف گلبرگ اصلی
دارند. گل های کاسنی به رنگ آبی زیبا وبه تعداد زیاد در طول گیاه می روید: به همین
دلیل وقتی گل ها باز هستند(گل ها در آفتاب باز و در شب  و هوای بارانی بسته می شوند) زیبایی خاصی به
گیاه می بخشند. گل ها به صورت کاپیتول بود ه و دارای حدود ۲۰ گل زبانه ای دندانه
دار می باشند. ریشه ی کاسنی قطور و محکم است که قطر آن به ۱ سانتی متر و طولش تا ۱
متر می رسد. رنگ بیرونی ریشه قهوه ای ، ولی داخل آن سفید است وشیرابه ای سفید رنگ
دارد.


کاسنی بسته به شرایط جغرافیایی  و آب وهوایی محل رویش می تواند یکساله، دوساله
ویا چند ساله باشد. قسمت مورد استفاده ی کاسنی ریشه وتمام قسمت هوایی آن است که
اثرات درمانی زیادی دارد. کاسنی در بسیاری از نقاط  جهان،از جمله در مناطق زیادی از ایران، بطور
خودرو می روید.


تاریخچه:


کشاورزان در هنگام کشت کاسنی ، ریشه آن را در شرایطی
قرار می دهند تا در پاییز و زمستان دو نوع برگ تولید کند که به صورت سبز به کار می
رود. برگ گیاه جوان، به عنوان گیاه ادویه ای، مانند اسفناج پخته و برگ گیاه قدیمی
تر ، بعد از پوست کندن مانند کرفس مصرف می شود. ریشه کاسنی پس از پختن با کره به
کار می رود. ریشه این گیاه همچنین بوداده شده و به قهوه یا چای طعم تلخ و جا
افتاده ای می دهد وبه جای قهوه استفاده می شود. کاسنی جزء گیاهان مورد تایید
سازمان دارو وغذای امریکا است.


ترکیبات مهم:


گل های کاسنی حاوی ماده ای به نام شیکورین می باشند
که مشتقی از کومارین به نام ۶و۷ گلوکو هیدروکسی کومارین است. ریشه حاوی تا ۸ درصد
اینولین (پلی ساکارید)،لاکتوسین،لاکتوکوپیکرین،اسید شیکوریک ، فلاونو.ئیدها ، تانن
ها ، گلوکزیدها ، کربوهیدرات ها ، تری ترپن ها ، استرول های اشباع نشده ، سس کویی
ترپن لاکتون ها و اسید تارتاریک می باشد.


ریشه کاسنی در صورتی که حرارت داده و یا به اصطلاح
بو داده شود، بویی مشابه قهوه دارد: زیرا اینولین در اثر حرارت به اکسی متیل
فوفورول تبدیل می شود که بوی آن کاملا” شبیه قهوه است.


داروشناختی و اثرات مهم:


مواد محلول در آب کاسنی دارای خواص تسکین دهنده
سیستم عصبی مرکزی واثرات آنتاگوتیست قهوه وچای را دارد. به احتمال زیاد لاکتوسین و
مشتقات وابسته ی آن موجب اثرات مسکن کاسنی می باشند. الیگوساکاریدهای متعدد موجود
در کاسنی به عنوان( پروبیوتیک )های داخلی عمل می کنند که باعث تخمیرهای متعدد در
سیستم روده می شوند. این گونه فعالیت های میکروبی در روده اهمیت بسیارزیادی برای
سلامت سیستم روده ای – معده ای دارند.


در بعضی نقاط دنیا ریشه وبرگ کاسنی مانند سبزیجات
مصرف می شود. ریشه های کاسنی پس ازبودادن ، مانند قهوه برای نوشیدن استفاده می
شود. کاسنی همچنین مسکن و مقوی قلب است . اینولین و ترکیبات وابسته ی موجود در
ریشه ی کاسنی می توانند از یبوست جلوگیری کنند. از دیگر اثرات مهم کاسنی می توان
ضد اسهال ، ضد سرطان و اشتهاآور بودن آن را نام برد.


طریقه و میزان مصرف:


روزانه ۳ تا ۵ گرم پودر ریشه در۱۵۰ تا ۲۵۰ میلی لیتر
آب میل شود۰ همچنین می توان معادل ۱۰ گرم (دو قاشق غذا خوری) از برگ و ساقه و گل
کاسنی را خرد یا له کرد و با یک لیوان آب به مدت ۵ تا ۱۰ دقیقه جوشاند و پس از صاف
کردن مصرف نمود. این جوشانده را می توان با کمی شکر، نبات یا عسل شیرین کرد و روزی
یک یا دو نوبت از آن خورد.


عوارض جانبی:


تماس با گیاه کاسنی ممکن است باعث دراماتیت شود.


احتیاط:


افرادی که سنگ کلیه دارند باید با مشورت پزشک از
کاسنی استفاده کنند.


مهم ترین اثرات گزارش شده:


ضد باکتری ، صفراآور، ضد التهاب ، ضد موتاژن ، ضد
نفخ ، مقوی قلب ، ملین ، مسهل ، ادرارآور ، هضم کننده ، شیرافزا ، محافظ کبد ،
کاهش دهنده کلسترول ، مسکن ، تقویت کننده ی معده ، تقویت کننده اعصاب و کاهش دهنده
ی قند خون.


نکات قابل توجه:


۱- بهترین ریشه ی کاسنی برای مصرف ، ریشه ی گیاه
یکساله است ، زیرا ریشه در سال های بعد ضخیم و چوبی می شود.


۲- کاسنی گونه های مختلفی دارد که از همه ی آنها
استفاده می کنند. این گونه ها ممکن است از نظر رنگ گل و یا شکل برگ ها با هم
متفاوت باشند.


۳- برگ های کاسنی را باید در تابستان چید تا هم رشد
کافی کرده باشند و هم به گیاه آسیب نرسد. همچنین ، نباید همه ی برگ ها را چید.


۴- کاسنی را می توان با دانه ی آن کاشت. زمینی که
کاسنی در آن کشت می شود باید دارای رطوبت کافی باشد، و بهتر است کشت آن در
اردیبهشت ماه صورت گیرد.


۵- کاسنی از قدیم در بسیاری ازنقاط دنیا به عنوان
گیاهی مفید برای کبد مشهور بوده است . همچنین، از این گیاه برای درمان قولنج های
کبدی ، یرقان ، نارسایی های کبد و به عنوان صفراآور استفاده می کردند و در حال
حاضر نیز برای رفع مشکلات کبد مصرف زیادی در جهان دارد.


۶- بسیاری از اثرات کاسنی ، به خصوص در مشکلات کبدی
، مربوط به ترکیبات سنگینی است که این ترکیبات در عرق کاسنی وجود ندارد و در عصاره
و یا فراورده هایی مانند جوشانده ی آن وجود دارد: لذا عرق کاسنی موجود در بازار
اکثر خواص ذکر شده در این کتاب را ندارد و باید از فراورده های صنعتی و یا جوشانده
 آن استفاده کرد .

گیاه شناسی و خواص گیاهان دارویی 

 

کاسنی (Chicorium intybus)

شاهتره( Fumaria officinalis)

اسطوخودوس (Lavandula angustifolia)

خار مریم (Silybum marianum)

 










طبقه بندی:
گیاه شناسی و خواص گیاهان دارویی
، 
گیاهان دارویی
، 

برچسب ها:
کاسنی،
Chicorium intybus،
شیکوریه،
Chicoree commune،
Compositae،
Cichorienwurzel،
Chicory،
گیاه شناسی،
خواص دارویی،
گیاهان دارویی،
طب سنتی،
ترکیبات شیمیایی،
موارد مصرف،
طریقه مصرف،
مقدار مصرف،
ضد باکتری،
صفراآور،
ضد التهاب،
ضد موتاژن،
ضد نفخ،
مقوی قلب،
ملین،
مسهل،
ادرارآور،
هضم کننده،
شیرافزا،
محافظ کبد،
کاهش دهنده کلسترول،
مسکن،
تقویت کننده ی معده،
تقویت کننده اعصاب،
کاهش دهنده ی قند خون،