مشخصات گیاه شناسی:
گیاهی است علفی و دوساله که در سال اول ۲_۳ برگ شانه ای قاعده ای و در سال دوم ساقه حاوی برگهای کم بوجود می آورد. گلها سفید و کوچک بوده و در گل آذینهای چتر قرار گرفته اند .میوه گیاه که شیزوکارپ نامیده می شود. به شکل مستطیل و به طول ۵-۳ سانتی متر می باشد.
انتشار جغرافیایی:
زیره در نواحی شمال غربی ایران در مناطق البرز و نهادوند و در نواحی جنوبی در بلوچستان می روید.
ترکیبات شیمیایی:
در دانه های زیره اسیدفرمیک، اسیداستیک، مواد رزینی، موسیلاژ و تانن و اسانسی که حاوی ماده ای به نام کارون است یافت می شود.
قسمتهای مورد استفاده:
دانه گیاه مصرف دارویی دارد.
اثرات دارویی و طرز استعمال :
۱_تحریک ترشح شیره های گوارشی: اسانس کارون موجود در دانه زیره ترشح شیره های گوارشی را تحریک می نمیاد و از اینرو دانه های زیره برای درمان تنبلی دستگاه گوارشی ،سو هاضمه،درمان بی اشتهایی و درد معده و روده مصرف میشود.در این موارد مصرف دانه های زیره به شکل جویدن توصیه میشود . همچنین از دم کرده میوه نیز می توان استفاده نمود.
۲_درمان ورم بیضه،ورم زیرپلک چشم و خون مردگی ها: در تمامی این موارد گرده دانه های زیره را با روغن زیتون و عسل مخلوط کرده و به شکل ضماد بر روی موضع قرار می دهند.
چکیده:
زیره از خانواده umbelliferae می باشد و گیاهی است علفی و دوساله با گلهای سفید و کوچک میوه گیاه شیزوکارپ نامیده میشود و به شکل مستطیل است و در نواحی غربی ایران و البرز می روید دارای اسیدفرمیک و اسید استیک می باشد از دانه گیاه استفاده می شود و برای درمان درد معده و روده و مشکلات گوارشی و سو هاضمه و ورم پلک چشم و خون مردگی بسیار موثر بوده.
https://medplant.ir/?p=12524