تاثیر سرعت جریان هوا بر روی خشک کردن همرفتی به حجم جریان هوا در داخل خشک کن و افت فشار هوا بستگی دارد. قدرت دستگاه تهویه و سایر مشخصات آن توسط این پارامترها مشخص می شود. سرعت جریان هوا بر روی میزان انتقال گرما بین جریان هوای خشک کن و محصول تاثیر می گذارد. به عبارت دیگر، از آنجائیکه افزایش دمای هوا بوسیله انتقال گرما از گرمکن به جریان هوا صورت می گیرد، حجم هوای مورد نیاز برای خشک کردن به سرعت جریان هوا و سطح تماس هوا با قسمت گرمکن بستگی دارد. البته در شرایط سیستم باز باید انرژی گرمایی برای گرم نمودن هوا کافی باشد.

سرعت جریان هوا با توجه به نوع بافت گیاه و نوع گونه گیاه فرق نمی کند اما به علت کاهش فشار هوا در مراحل نهایی خشک کردن، می توان سرعت جریان هوا را جهت ذخیره انرژی کاهش داد. در خشک کن های ناپیوسته، سرعت هوای خشک کردن گیاهان دارویی و معطر را بین ۰/۰۸ تا ۰/۲ متر در ثانیه انتخاب می کنند. سرعت جریان هوا در خشک کن های نواری معمولا بیشتر از ۰/۷۵ متر در ثانیه است. بطور مثال، سرعت هوا در تسمه اول، دوم، سوم، چهارم و پنجم از پایین به بالا به ترتیب ۰/۷۵، ۰/۶، ۰/۴۵، ۰/۳ و۰/۱۵ متر در ثانیه است. در بالای این دامنه از سرعت جریان هوا، افزایش قابل توجه مصرف انرژی الکتریکی بدون افزایش سرعت فرآیند خشک کردن مورد انتظار است.

 

منبع:

نجفی، فرزاد.، عبادی، محمدتقی.، عباسیان، جلال. ۱۳۹۰. فرایندهای برداشت، خشک کردن و فرآوری گیاهان دارویی و معطر. انتشارات دانشگاه شهید بهشتی تهران. ۳۸۰ ص