به گزارش شبکه خبری آموزشی گیاهان دارویی به نقل از ایسنا، عضو هیات علمی پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی اظهار کرد: گیاه مرزه خوزستانی با نام علمی ” Satureja khuzistanica Jamzad “متعلق به تیره نعناعیان است و اثرات ضدالتهابی، ضد میکروبی و ضد درد این گیاه به اثبات رسیده است.

دکتر سعید توکلی عضو هیات علمی این پژوهشکده گفت: این‌گونه در بازار گیاهان دارویی به‌عنوان شست‌ و شو دهنده کلیه و مجاری ادراری و کاهش‌ دهنده فشار،چربی و قند خون عرضه می‌گردد و اثرات ضدالتهابی، ضد میکروبی و ضد درد این گیاه به اثبات رسیده است.

عضو هیات علمی این پژوهشکده با اشاره به این که اسانس این گیاه در کرک‌­های غده‌ای بخش‌های هوایی آن ساخته می‌شود که حاوی مقادیر بالایی از ترکیب دارویی کارواکرول هست، ادامه داد: اسانس‌ها ترکیبات شیمیایی پیچیده­‌ای هستند و اغلب اجزاء اصلی موجود در تحقیقات نشان می‌دهد چهار ترکیب شیمیایی ضد درد در گیاه مرزه وجود دارد و آنچه در تحقیقات جدید به آن اشاره ‌شده، وجود ترکیبات شیمیایی با خواص ضدالتهابی و ضد درد در نمونه‌هایی از گیاه است که نه به شکل وحشی، بلکه به ‌صورت دستی کاشته شده‌اند.

دکتر توکلی دو ترکیب شیمیایی موجود در قسمت برگ و ساقه مرزه را بتا سیتسترول و اسید اورسولیک برشمرد و عنوان کرد: ترکیب بتا سیتسترول که در بادام‌زمینی نیز وجود دارد، منجر به توقف رشد غده پروستات در حیوانات آزمایشگاهی می‌شود. همچنین گزارش‌های متعددی مبنی براثر ضدالتهابی اسید اورسولیک برای درمان سوختگی‌ ها و نیز اثر بازدارندگی آن بر رشد تومورها منتشرشده است. خواص ضدالتهابی اسید اورسولیک منجر به استفاده وسیع از این ترکیب در صنایع آرایشی شده است.

در مطالعات جدید اثرات ضد درد و ضد تشنج کارواکرول و تیمول به‌عنوان دو ترکیب عمده اسانس گیاه نیز ثابت ‌شده است. همچنین در بین مصارف بومی از گیاه مرزه در ایران می‌توان به استفاده از آن برای تسکین دندان‌ درد اشاره کرد که به علت وجود این دو ترکیب است.