تجهیزات و روش های مورد استفاده در ضدعفونی کردن گیاهان دارویی و ادویه ای

ادریس رحمتی، محمّدهادی خوش تقاضا، احمد بناکار، محمّدتقی عبادی

دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران.

.

آلوده شدن میکروبی گیاهان دارویی و ادویه ای در مراحل مختلف فرآیند تولید، منجر به کاهش کیفیت محصول می- گردد، لذا ضدعفونی کردن این گیاهان به منظور کاهش بار میکروبی، بهبود میزان اثربخشی در درمان بیماریها و ارزش افزوده بیشتر محصول ضروری است. روش های مختلفی نظیر گاز اتیلن اکساید، پرتودهی گاما، بخاردهی، ازن دهی و پلاسمای سرد برای ضدعفونی کردن گیاهان دارویی و ادویه ای استفاده شده است. بعضی از این روش ها دارای معایبی همچون آلودگی های زیست محیطی، اثر گذاشتن بر خصوصیات فیزیکی _شیمیایی گیاه، غیر پیوسته بودن و هزینه های بالای فرآیند می باشند. با توجه به مسائل و مشکلات بعضی از روش های مذکور، انتخاب یک سامانه ی مناسب برای ضدعفونی کردن گیاهان دارویی و ادویه ای یک امر ضروری است. پلاسمای سرد برای ضدعفونی کردن گیاهان دارویی و ادویه ای در سال های اخیر مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته شده است با این وجود به دلیل هزینه های بالای نصب تجهیزات و زمان تیماردهی طولانی به نمونه های کوچک محدود شده و هنوز در دست بررسی است. با توجه به این مهم، در این مقاله مروری منابع آلودگی گیاهان دارویی و ادویه ای، سامانه های مورداستفاده در ضدعفونی کردن آن ها و تأثیر روش های ضدعفونی بر خصوصیات کیفی و میکروبی محصول فرآوری شده مورد بحث و بررسی قرار می گیرند.

.

دانلود متن کامل مقاله

دانلود Download