میوه مرکبات، حاوی املاح و سرشار از انواع ویتامین هاست که دارای ارزش غذایی است.

از اسانس پوست مرکبات در صنایع آرایشی استفاده می شود.

کاربرد مرکبات به شکل های مختلف است، ازجمله میوه تازه، عصاره، کمپوت های تغلیظ شده مربا، مارمالاد و پودر میوه مرکبات، که نقش مؤثری در حفظ سلامتی انسان دارند.

اثر درمانی ترکیبات موجود در مرکبات، در صنایع داروسازی و آزمایش های بالینی به اثبات رسیده است.

محققان اثرهای ضدّ توموری سرطان در فلاونوئیدهای هسپریدین (Hesperidin) و نارنجین (Naringin) را در سرطان سینه که رایج ترین سرطان در زنان است، نشان داده اند.

خواص ضدّ التهابی، ضدّ آلرژی و ضدّ ویروسی فلاونوئیدهای مرکبات، به اثبات رسیده است.

همچنین اثرهای مفید فلاونوئیدها بر سیستم گردش خون و خاصیّت تأثیر آن ها بر نفوذپذیری دیواره مویرگ ها و ممانعت از کندی حرکت پلاکت ها نیز گزارش شده است.

در حال حاضر، از هسپریدین و نارنجین در صنایع نوین داروسازی، داروهایی به نام «دافلون» و «آندوسکورا» تهیه می شود و در بازار دارویی به فروش می رسد.

گونه های مختلف مرکبات در کشورهای ژاپن، ایتالیا، مراکش، چین، یونان، برزیل، هندوستان، آمریکا و آفریقا در مقیاس وسیعی کشت می شوند.

از میان گونه های مختلف مرکبات در ایران، تحقیقات نشان می دهد که میوه های نارس پرتقال محلی، نارنگی، کلمانتین و نارنگی محلی، حاوی حداکثر مقدار فلاونوئید هسپریدین و گریپ فروت مارش و گریپ فروت قرمز، بیشترین مقدار فلاونوئید را در خود دارند.

 

منبع:

امیدبیگی، رضا. ۱۳۹۲. تولید و فرآوری گیاهان دارویی. جلد دوم. انتشارات به نشر. صفحات ۱۶۷-۱۶۱.