- نویسنده : میترا زمانی
- 01 فوریه 2019
- کد خبر 32226
- ایمیل
- پرینت
سایز متن /
مقاله: مقایسه عملکرد کمّی و کیفی روغن اسانسی گونههای مختلف آویشن (Thymus) در رویشگاههای طبیعی استان کردستان
نویسندگان
جمال حسنی email orcid 1؛ مهدی میرزا۲
۱مربی پژوهشی، بخش تحقیقات جنگل و مرتع، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کردستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، سنندج، ایران
۲استاد، بخش تحقیقات گیاهان دارویی و محصولات فرعی، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
چکیده
این تحقیق بهمنظور بررسی کمّیت و کیفیت روغن اسانسی گونههای آویشن (Thymus) در رویشگاههای طبیعی استان کردستان در سال ۱۳۸۹ انجام شد. برای انجام این تحقیق ۶ گونه آویشن (T. daenensis، T. fedtschenkoi، T. pubescens، T. fallax، T. kotschyanus، T. transcaucasicus) در رویشگاههای مختلف شناسایی و برای اسانسگیری استفاده شد. استخراج روغن اسانسی به روش تقطیر با آب (سیستم کلونجر) و ترکیبهای آن با سیستمهای گاز کروماتوگراف (GC) و گاز کروماتوگراف متصل به طیفسنج جرمی (GC/MS) شناسایی شدند. نتایج نشان داد که بیش از ۳۰ ترکیب شیمیایی متفاوت در روغن اسانسی گونههای آویشن وجود دارند که تیمول، کارواکرول، ژرانیول، آلفا-ترپینئول و لینالول مهمترین ترکیبهای گونههای مورد بررسی بودند. بازده روغن اسانسی T. fallax 3.05%، T. daenensis 2.53%، T. pubescens 2.38%، T. transcaucasicus 1.51%، T. fedtschenkoi 1.31% و گونه T. kotschyanus نیز ۱٫۰۵% بود. مقدار تیمول در گونههای T. Fedtschenkoi، T. daenensis، T. pubescens و T. kotschyanus بهترتیب ۷۰٫۶، ۶۲٫۲، ۲۷٫ و ۱٫۵ درصد و مقدار کارواکرول در روغن اسانسی گونههای T. daenensis،
T. fedtschenkoi و T. pubescens بهترتیب ۴٫۸، ۳٫۴۳ و ۰٫۷۴ درصد بود.
برای دریافت مقاله روی دکمه دانلود کلیک کنید
https://medplant.ir/?p=32226