مقاله: تأثیر هشت هفته تمرین استقامتی همراه با مصرف شنبلیله بر پروفایل لیپیدی، ترکیب بدن، مقاومت انسولین و VO2max زنان چاق مبتلا به دیابت نوع۲

غلامان۱، ماندانا غلامی* ۲

۱دانشگاه آزاد اسلامی

۲دانشگاه آزاد اسلامی ، Gholami_man@yahoo.com

چکیده:

مقدمه: ورزش همراه مصرف برخی مکمل­ های گیاهی می­ تواند بر متابولیسم انرژی بدن،  لیپیدهای خون  تاثیرگذار باشد. اما، تاثیر ترکیب فعالیت ورزشی با شنبلیله بر متابولیسم لیپیدی و ترکیب بدن مبتلایان به دیابت نوع۲ نامشخص است. هدف از پژوهش حاضر بررسی تأثیر هشت هفته تمرین استقامتی با مصرف شنبلیله بر پروفایل لیپیدی، ترکیب بدن، مقاومت انسولین و VO2max زنان چاق مبتلا به دیابت نوع۲ بود. روش کار: ۴۰ زن چاق مبتلا به دیابت نوع۲ با میانگین سنی ۵/۲ ± ۲/۴۴ سال و شاخص توده بدن (BMI) 67/1 ± ۵۸/۳۲ در چهار گروه (هر گروه ۱۰ نفر) کنترل، شنبلیله، تمرین و تمرین+شنبلیله تقسیم­ بندی شدند. برنامه تمرین استقامتی دویدن به مدت هشت هفته و سه جلسه در هفته به مدت ۵۵-۳۰ دقیقه در هر جلسه اجرا شد. شدت تمرین از ۴۵ درصد ضربان قلب ذخیره در هفته اول به ۶۵ درصد ضربان قلب ذخیره در هفته آخر افزایش یافت. آزمودنی­ ها در گروه شنبلیله و تمرین +شنبلیله، روزانه ۱۵ گرم دانه شنبلیله را در سه نوبت (هر نوبت پنج گرم) صبح، ظهر و شب در ترکیب با ماست مصرف کردند. نتایج: نتایج کاهش معنادار درصد چربی بدن و افزایش معنادار VO2max را در هر دو گروه تمرین کرده نشان داد (۰۵/۰<p). همچنین، بهبود پروفایل لیپیدی، کاهش گلوکز و مقاومت انسولین در گروه­ های تمرین کرده معنادار بود. افزایش HDL-c و کاهش LDL-c در گروه تمرین+شنبلیله در مقایسه با تمرین به تنهایی معنادار بود. مصرف شنبلیله سازگاری­ های ناشی از تمرین استقامتی در مبتلایان به دیابت نوع۲ را بیشتر می­ کند.

 

برای دریافت مقاله روی دکمه دانلود کلیک کنید

دانلود