نام فارسی: پنج انگشت، فلفل بری
نام انگلیسی: Monk,s pepper, Chaste-tree
نام علمی: Vitex agnus castus
خانواده: Verbenaceae
خواص درمانی: ضد قارچ، ضد درد، ضد یبوست، افزایشدهنده قوای جنسی، افزایشدهنده شیر، آرامبخش، قاعدهآور، تنظیم بینظمیهای قائدگی، درمان کسیتهای رحم و تخمدان.
- استفاده به صورت موضعی سبب درمان جوش و مشکلات پوستی میشود.
ماده مؤثّره: فلاونوئیدها و از مهمترین آن: کاستیسین، اورینتین و ایزوویتکسین؛ اسانس و از مهمترین ترکیبات اسانس: سینئول، لیمونن، میرسن، لینالول، سیمن، کامفن، کاریوفیلن و کادینن میباشد؛ و آلکالوئیدی به نام ویتریسین.
اندام مورد استفاده: میوه، برگ و سرشاخههای گلدار.
اشکال دارویی موجود: قطره، قرص، کپسول و بهترین نوع آن قطره میباشد.
نکات مهم: در دوران بارداری نباید مصرف شود، اما در دوران شیردهی سبب افزایش شیر میشود.
به صورت همزمان با داروهای هورمونی شیمیایی نباید مصرف شود.
داروهای تولید شده از این گیاه دیر اثر میباشد، و اثربخشی آن دو تا سه ماه طول میکشد.
پونه پورامینی (کارشناس ارشد گیاهان دارویی)
منبع: ۱- گیاهان دارویی و گیاه درمانی، تالیف دکتر محمدحسین صالحی سورمقی، انتشارات دنیای تغذیه، تابستان ۱۳۸۹.
۲- سایت ویکیپدیا، دانشنامه آزاد، پنج انگشت، فلفل بری.
https://medplant.ir/?p=23764