خشک کردن انجمادی (Freeze Drying) برای محصولات حساس به گرما، ظریف و با ارزش مانند برخی از گیاهان دارویی مفید است. این عمل از طریق منجمد کردن ماده گیاهی تر و سپس تبدیل مستقیم یخ به بخار (تصعید) انجام می شود. عمل تصعید با قرار دادن ماده گیاهی یخ زده در معرض فشار جزئی بخار آب زیر ۶۰۰ پاسکال صورت می گیرد. تولید و حفظ فشار جزئی بخار آب زیر ۶۰۰ پاسکال از طریق انجام این عملیات در شرایط خلأ به راحتی تضمین می شود. خشک کردن انجمادی شامل ۳ مرحله است: اولین مرحله منجمد کردن اولیه است که با استفاده از دمای زیر صفر درجه سانتیگراد، ماده گیاهی به طور کامل منجمد می شود. مرحله ی دوم شامل خشک کردن اولیه یا تصعید است که یخ آزاد حذف می شود. مرحله ی نهایی، خشک کردن ثانویه است که آب پیوندی حذف می شود.
مزایای این روش عبارتند از:
- وارد شدن حداقل خسارت به محصولات حساس به گرما
- ایجاد ساختاری ترد و شکننده و پر از خلل و فرج
- خشک کردن سریع و کامل
- قابلیت ضدعفونی کردن مایعات فیلتر شده قبل از پخش شدن
معایب این روش:
- هزینه بالای تجهیزات (تقریبا ۳ برابر سایر روش ها)
- هزینه بالای انرژی (تقریبا ۳ برابر سایر روش ها)
- زمان طولانی مورد نیاز (۱۶ تا ۲۰ ساعت)
- احتمال وارد شدن خسارت به محصول به علت تغییر pH و خاصیت ارتجاعی آن در هنگامیکه آب خالص به یخ تبدیل می شود.
منبع:
نجفی، فرزاد.، عبادی، محمدتقی.، عباسیان، جلال. ۱۳۹۰. فرایندهای برداشت، خشک کردن و فرآوری گیاهان دارویی و معطر. انتشارات دانشگاه شهید بهشتی تهران. ۳۸۰ ص
https://medplant.ir/?p=33588