کدوی تخم کاغذی با نام علمی (Cucurbita pepo L) گیاهی علفی، یک ساله و متعلق به تیره ی کدو (Cucurbitaceae) است. محققان معتقدند که این گیاه ۵۰ سال پیش بر اثر یک جهش اتفاقی به وجود آمده است. این گیاه در مناطق گرمسیر و نیمه گرمسیر جهان می روید و منشأ آن اروپا و مناطق گرمسیر آمریکا گزارش شده است.

در گذشته عوام از دانه های کدوی تخم کاغذی برای دفع کرم کدو استفاده می کردند.

بعدها تحقیقات نشان داد که دانه های این گیاه و روغن حاصل از آن حاوی مواد مؤثره ارزشمندی است که نقش عمده ای در معالجه ی تورّم پروستات، کمک به دفع سنگ کلیه و مداوای سوزش مجاری ادرار دارد.

از این روغن همچنین برای معالجه ی بیماری تصلب شرائین استفاده می شود.

مصرف دانه های این گیاه سبب تقویت بدن شده و مقاومت بدن را به عوامل بیماری زا افزایش می دهد.

کدوی تخم کاغذی در صنایع دارو سازی اهمیّت فراوانی دارد. در حال حاضر از مواد مؤثره این گیاه داروهایی مانند «پپونن» ، «پروستالیکوئید» و «گرونفینگ» تهیه می شود.

این گیاه در سطوح وسیعی در بعضی کشورها مانند آلمان، اتریش، مجارستان و رومانی کشت می شود.

دانه های این گیاه حاوی ۴۰ تا ۶۰ درصد روغن می باشد. مهمترین اسید چرب تشکیل دهنده ی روغن را اسید لینولییک (۴۵ تا ۵۰ درصد) تشکیل می دهد. روغن همچنین شامل مواد ارزشمندی مانند ویتامین E (بیش از ۳۰ میلی گرم درصد)، فیتوسترول و پروتوکلروفیل می باشد.

 

منبع

امیدبیگی، رضا. ۱۳۹۲. تولید و فرآوری گیاهان دارویی. جلد سوم. انتشارات به نشر (آستان قدس رضوی). صفحات ۳۳۳-۳۲۶.