زوفا با نام علمی (Hyssopus officinalis L) گیاهی خشبی و چندساله است. منشأ این گیاه آسیای صغیر گزارش شده و از دریای خزر تا دریای سیاه و همچنین در مناطق شنی نواحی مدیترانه می روید.

از دم کرده ی پیکر رویشی این گیاه برای درمان بیماری های مربوط به دستگاه تنفس مانند سرفه، سیاه سرفه، برونشیت و آسم استفاده می شود.

مواد مؤثره این گیاه سبب افزایش فشارخون، هضم غذا و همچنین کاهش تورم می شود.

زوفا اگر چه کمی تلخ مزه است ولی به عنوان طعم دهنده مواد غذایی و همچنین در تهیه سس مورد استفاده قرار می گیرد.

اسانس زوفا خاصیت ضد قارچی و باکتریایی دارد. این اسانس در صنایع کنسرو سازی، نوشابه سازی و همچنین در صنایع آرایشی و بهداشتی کاربرد فراوانی دارد.

به علت نوش فراوانی که در گل های این گیاه به وجود می آید در ردیف گیاهان مولد عسل قرار دارد. عسل حاصله ازآن از کیفیت بسیار مطلوبی برخوردار است.

زوفا در سطوح وسیعی در مرکز و جنوب اروپا عمدتاً در روسیه، بلغارستان، مجارستان، ایتالیا، اسپانیا، فرانسه و در کشمیر هند کشت می شود.

 

منبع:

امیدبیگی، رضا. ۱۳۹۲. تولید و فرآوری گیاهان دارویی. جلد سوم. انتشارات به نشر. صفحات ۷۱-۷۰