به گزارش شبکه خبری آموزشی گیاهان دارویی، داوود فرجزاده، عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات طب، قرآن و حدیث دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله(عج) در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) به چگونگی در اختیار قرار دادن منابع صحیح طب سنتی و اسلامی به مردم اشاره کرد و گفت: اینکه طب سنتی و اسلامی مورد توجه مردم واقع شده جای خوشحالی دارد و میتوان برداشت کرد که یکی از مسیرهای تحقق اقتصاد مقاومتی در این حوزه در حال شکل گرفتن است.
معادلهای دو سر سود
وی با اشاره به حجم وسیع واردات دارو از خارج و آسیبهایی که برخی از این داروها، علیرغم درمانهایی که دارند، به سلامت مردم میزنند؛ اظهار کرد: به کمک داروهای سنتی میتوانیم واردات دارو را کاهش دهیم، همچنین از سوی دیگر اگر طب سنتی و طب ناشی از آموزههای دینی ما گسترش یابد هم سطح سلامت مردم بالا میرود و هم میتوانیم صادرات داروهای گیاهی داشته باشیم.
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات طب، قرآن و حدیث دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله(عج) خاطرنشان کرد: اقبال به طبهای سنتی فقط در کشور ما اتفاق نیفتاده بلکه در کشورهای غربی مانند آمریکا و کانادا نیز این توجه ایجاد شده و شرکتهای دارویی در این کشورها در حال ساخت داروهای گیاهی هستند.
وی ادامه داد: این زمینه و استعداد در کشور در حال فراهم شدن است، اما مهمتر از بخش اقتصادی، سلامت جامعه است. باید بدانیم که داروهای گیاهی، گیاهان دارویی و تغذیه مناسب بهترین راهکار برای حفظ و ارتقای سلامت مردم است به شرط اینکه عطاریها را کنترل کنیم و وزارت بهداشت و درمان مسئله کنترل عطاریها و ارائه داروهای گیاهی را جدیتر بگیرد.
فرجزاده خواستار کمک وزارت بهداشت به متخصصان طب سنتی شد تا تنها این متخصصان مرجع علمی و درمانی مردم در حوزه طب سنتی باشند نه افراد غیر متخصص و افزود: با افرادی مواجه هستیم که بر حسب علاقه اطلاعاتی در حوزه طب سنتی کسب کرده و اکنون دست به تجویز داروهای گیاهی میزنند و در این تجویزها دچار اشتباه میشوند چرا که علم و احاطه کافی در خصوص طب سنتی ندارند. وزارت بهداشت و درمان باید طب سنتی و در گام بعدی طب اسلامی را حمایت کند و جلوی سوء استفادهها را بگیرد تا تکلیف مردم مشخص شود که برای درمان و سلامتی خودشان باید به کجا و چه کسی مراجعه کنند.
روشهای آکادمیک مورد قبول در علم طب سنتی در حال رونق گرفتن است
وی در پاسخ به این سؤال که آیا تحقیقات علمی قوی در حوزه طب سنتی و اسلامی به صورت آکادمیک و رسمی صورت گرفته است؟ عنوان کرد: در زمینه طب سنتی تحقیقات شروع شده و دانشجویانی که در این رشته تحصیل میکنند و یا فارغالتحصیل شدهاند در قالب پایان نامه خود کارهای پژوهشی انجام دادهاند. در اصل روشهای آکادمیک مورد قبول در علم، در طب سنتی رونق گرفته اما حمایت بیشتری را میطلبد.
این استاد دانشگاه در پاسخ به این سؤال که آیا نتایج پژوهشهای انجام شده قابلیت علمی ارائه به محافل علمی جهان را دارد؟ گفت: اکنون تا حدودی زود است اما این پتانسیل وجود دارد به شرط اینکه وزارت بهداشت و درمان و مسئولان مربوطه حمایت کنند تا شاهد حجم بیشتر کارهای پژوهشی باشیم.
وی افزود: اکنون تعدادی از متخصصان طب سنتی را به راستی میتوان حکیم نامید اما همه آنها در این سطح نیستند و نمیتوانند همه جانبه مسائل فرد را متوجه شده و داروی مناسب تجویز کنند. به عنوان مثال در ارتباط با «قلب» گیاهان و عرقیجاتی به عنوان مقوی برای قلب مطرح شده اما باید متخصص طب سنتی بداند که یک فرد با مزاج و ویژگیهای فیزیولوژیک و شخصیتی خاص خود و مشکل خاصی که دارد باید کدام عرق گیاهی را مصرف کند.
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات طب، قرآن و حدیث دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله(عج) با انتقاد از اینکه مردم ما به صرف اینکه گفته میشود این عرق گیاهی مقوی قلب است و … از آن استفاده میکنند و بعضاً نتیجه عکس میبینند، گفت: همین تجویزهای اشتباه و عدم توجه به استفاده درست از دارهای گیاهی و گیاهان دارویی است که موجب ایجاد نگاه منفی به طب سنتی میشود که باید از هم اکنون از آن پیشگیری کرد.
وی به مضرات داروهای صنعتی نیز اشاره و خاطر نشان کرد: البته این مشکل در طب جدید هم هست و داروهای بسیار زیادی از سادهترین دارو تا داروهای تخصصی در بازار وجود دارد که دارای عوارض بسیار زیادی هستند. این داروها برای حل یک مشکل تجویز میشوند اما دهها عارضه در بدن ایجاد میکنند اما همچنان در بازار هستند و مورد استفاده قرار میگیرد. البته تفاوت در این است که عوارض داروهای جدید تاحدودی مشخص شدهاند و پزشکی که این داروها را تجویز میکند عوارض آن را نیز کنترل میکند اما در خصوص داروهای گیاهی این مسئله وجود ندارد.
هنوز طب سنتی ساختارمند نشده است
این استاد دانشگاه به ساختارمند بودن طب جدید و حوزه آموزش، دارو و درمان آن اشاره و عنوان کرد: بخشهای مختلف پزشکی و طب جدید ساختارمند شده و قوانین آن شکل گرفته است اما در حوزه طب سنتی هنوز این سامان صورت نگرفته و باید ایجاد شود.
https://medplant.ir/?p=28558