شقاقل
به فرانسوی Panais cujtiv e , Panais، نوع مزروع آن و Panais checacul نوع صحرایی آن و به انگلیسی نوع مزروع آن راگویند. Parsnip و نوع وحشی آن را Wild Parsnip
ریشه آن که برای تهیه مربا مصرف میشود نسبتاً ضخیم و ضخامت آن در حد یک انگشت، پر گره و کمی شیرین است.میوه آن در ابعاد یک نخود به رنگ تیره و گلهای آن به صورت چتر مرکب در انتهای شاخه گل دهنده ظاهر میشود.
گیاه شقاقل مربا در ماسههای مرطوب و حاشیه جنگلهای متراکم انتشار دارد. در ایران در دماوند، شمال ایران و شیراز در کوه برفی میروید. در اروپا به خصوص در فرانسه از نوع مزروع آن غذایی قدیمی دارند به نام Pot-au-feu که از گوشت گاو پخته و شقاقل مزروع و انواع سبزیجات به خصوص تره درست میکنند و چاشنیهایی که میزنند نسبتاً خوشمزه میشود. در اروپا و آمریکای شمالی به عنوان سبزی و همچنین علوفه به کار میرود.
شقاقل در طب سنتی: ریشه گیاه شقاقل از نظر طبیعت طبق نظر حکمای طب سنتی کمی گرم و تر میباشد و از نظر خواص معتقدند که بازکننده انسداد مجاری عروق و گرم کننده میباشد و برای گرم کردن معده و کلیه و کبد تأثیر بسزایی دارد. اشتها را کاهش میدهد و ممکن است ایجاد سردرد نماید از این نظر باید با عسل خورد و مربای آن با عسل مضرات آن را برطرف میکند. مقدار خوراک آن تا ۲۰ گرم است. خواص دارویی آن تا ۴ سال باقی میماند، شقاقل خطر نقص جنین را در زنان باردار پایین میآورد و با بهبود عملکرد برونشیتی به بیماران مبتلا به آسم کمک میکند ترکیبات شیمیایی : در هر یک صد گرم نوع اهلی شقاقل خام مواد زیر وجود دارد
آب ۷۹ گرم، پروتئین ۷/۱ گرم، چربی ۵/۰ گرم، هیدراتهای کربن (قند و نشاسته) ۱۵ گرم، کلسیم ۵۰ میلی گرم، فسفر ۷۷ میلی گرم، آهن ۷/۰ میلی گرم، سدیم ۱۲ میلی گرم، پتاسیم ۵۴۱ میلی گرم، ویتامین آ ۳۰ IU، تیامین ۰۸/۰ میلی گرم، ریبوفلاوین ۰۹/۰ میلی گرم، نیاسین ۲/۰ میلی گرم و ویتامین ث ۱۶ میلی گرم
در هر یک صد گرم نوع اهلی شقاقل پخته کم آب مواد زیر وجود دارد : آب ۸۲ گرم، پروتئین ۵/۱ گرم، چربی ۵/۰ گرم هیدراتهای کربن (قند و نشاسته) ۱۳ گرم، کلسیم ۴۵ میلی گرم، فسفر ۶۲ میلی گرم، آهن ۶/۰ میلی گرم، سدیم ۸ میلی گرم، پتاسیم ۳۷۹ میلی گرم، ویتامین آ ۳۰ IU، تیامین ۰۷/۰ میلی گرم، ریبوفلاوین ۰۸/۰ میلی گرم، نیاسین ۱/۰ میلی گرم و ویتامین ث ۱۰ میلی گرم
مروری بر خواص شقاقل
این گیاه سرشار از ویتامینهای B1، B2، C پتاسیم و فیبر است
خاصیت ادرارآور، ضدروماتیسمی و آنتی اکسیدان دارد
برای درمان بیماریهای کلیوی و کنترل چاقی مفرط کاربرد دارد
فیبر موجود در آن، چربی سوز طبیعی است.
ویتامین K موجود در آن، برای لخته شدن خون و رشد سلولها مفید است و خطر بروز پوکی استخوان را کاهش میدهد.
فولات موجود در شقاقل مانع از بروز کم خونی میشود و آن را درمان میکند. (به ویژه هنگام بارداری).
ویتامین c موجود در آن، در تولید کلاژن موثر است.
ترکیبات ضدالتهابی موجود در آن، به بهبود التهاب برونشیت در بیماران آسمی کمک میکند.
پتاسیم همراه با اسید چرب امگا ۳ انرژی بدن را افزایش میدهد و مانع از خستگی میشود.
سیستم گوارشی و دیواره های مویرگها را تقویت میکند و آرام بخش، خلط آور و تقویت کننده است.
اسیدفولیک موجود در شقاقل ابتلا به بیماری قلبی را کاهش میدهد و مانع شکستگی استخوان بر اثر پوکی استخوان میشود. به علاوه مصرف آن به بیماران کلیوی، سلولیت و چاقی مفرط توصیه میشود.
گیاه شقاقل از نظر طبیعت طبق نظر حکمای طب سنتی کمی گرم و تر میباشد
و از نظر خواص معتقدند که بازکننده انسداد مجاری عروق و گرم کننده میباشد
و برای گرم کردن معده و کلیه و کبد تأثیر بسزایی دارد
از آن جا که شقاقل منبع عالی ویتامین C است سیستم ایمنی بدن، سیستم گوارشی، پوست و عصب را تقویت میکند.
میزان زیاد فیبر موجود در این گیاه در کاهش کلسترول و حفظ قند خون نرمال موثر است
شقاقل فشار خون بالا، یبوست و ناراحتیهای متعدد قلب را کاهش میدهد* شقاقل خطر نقص جنین را در زنان باردار پایین میآورد و با بهبود عملکرد برونشیتی به بیماران مبتلا به آسم کمک میکند . * ریشه این گیاه خاصیت مدری و آنتی اکسیدانی دارد.
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان
https://medplant.ir/?p=8672