مقاله: بررسی خاصیت ضد‌باکتریایی نانوذرات نقره بیوسنتز شده با استفاده از عصاره برگ زوفا (Hyssopus officinalis L.) تحت ‌تأثیر تنش شوری

 

 

نویسندگان

ایمان رسایی ۱  مریم قنادنیا   ۲  سعید باغشاهی ۳

۱ کارشناسی ارشد بیوتکنولوژی کشاورزی، گروه بیوتکنولوژی کشاورزی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه بین‌المللی امام خمینی (ره)، قزوین، ایران

۲ استادیار، گروه مهندسی علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه بین‌المللی امام خمینی (ره)، قزوین، ایران

۳ استاد، گروه مهندسی مواد، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه بین‌المللی امام خمینی (ره)، قزوین، ایران

 

 

چکیده

پیشرفت‌های اخیر در علوم زیست‌شناسی به‌دلیل پایه‌ای بودن آنها برای تعدادی از علوم مرتبط مانند کشاورزی، پزشکی، داروسازی، بیو‌تکنولوژی و حتی بیونانوتکنولوژی اهمیت ویژه‌ای یافته است. در این تحقیق تأثیر تیمارهای مختلف شوری (۰، ۵۰، ۱۰۰ و ۱۵۰ میکرومولار) بر گیاه زوفا (Hyssopus officinalis L.) و ویژگی‌های نانو‌ذرات نقره (Ag NPs) بیوسنتز شده توسط عصاره این گیاه بررسی شد. تغییر رنگ محلول‌ها، وجود پیک در ناحیه nm 450 اسپکتروفتومتری و نتایج حاصل از تفرق اشعه ایکس (XRD)، بیوسنتز نانو‌‌‌‌ذرات نقره را تأیید کرد. تصاویر مربوط به میکروسکوپ الکترونی روبشی نشر میدانی (FESEM) بیشتر ذرات را کروی شکل نشان داد که اشکال زاویه‌دار نیز در تیمارهای ۵۰ و ۱۰۰ میکرومولار قابل مشاهده بودند. نتایج حاصل از دستگاه تبدیل طیف‌سنجی مادون‌قرمز (FTIR) عوامل شیمیایی مختلف مانند OH، CO، =CH و C=C را که در فرایند بیوسنتز شرکت کرده بودند نشان داد. غلظت ۵۰ میکرومولار از نمک بیشترین تأثیر را بر افزایش متابولیت‌های گیاهان داشت. کوچکترین نانو‌ذرات (nm25.3) مربوط به تیمار شاهد (کروی شکل) بود. برخی نانو‌ذرات بیوسنتز شده توسط غلظت ۱۵۰ میکرومولار با اندازه nm 34.2، زاویه‌دار بوده و بیشترین خاصیت ضد‌باکتریایی را نشان دادند. نانو‌ذرات نقره بیوسنتز شده، تأثیر منفی بیشتری بر باکتری‌های گرم منفی نسبت به گرم مثبت داشتند. بیشترین خاصیت ضد‌باکتریایی را نانو‌ذرات بیوسنتز شده توسط غلظت ۱۵۰ میکرومولار نشان دادند. این نتایج در ادامه تحقیقات قبلی ما برای اولین بار تأثیر تیمارهای شوری را بر ویژگی‌های نانو‌ذرات بیوسنتز شده توسط عصاره گیاه زوفا نشان داد. این نتایج می‌توانند زمینه جالب توجهی برای بیوسنتز نانو‌ذرات نقره ایجاد کنند که بتوانند جایگزین مناسبی برای آنتی‌بیوتیک‌ها باشند.

 

برای دریافت مقاله کامل روی دکمه دانلود کلیک کنید

دانلود