قبل از عرضه محصولات به بازار، روی اندام دارویی خشک شده (برحسب نوع مادّه مؤثره و چگونگی استفاده از آن) باید اعمالی انجام گیرد که مهمترین این اعمال عبارت است از:

– جدا کردن اضافات نامناسب و تمیز کردن اندام های خشک شده از آن ها، در صورتی که هنگام جمع آوری محصول، قسمت هایی از گیاهان دیگر با اندام های گیاه مورد نظر مخلوط شده باشند. استقرار تهویه های مناسب هنگام تمیز کردن اندام ها نیز باعث خارج شدن ذرّات گرد و غبار حاصل از آن ها می گردد.

– الک کردن اندام مورد نظر با دستگاه های مخصوص.

– گاهی اوقات گل های جمع آوری شده دمگل های طویلی دارند که باید آن ها را جدا نمود. برای انجام این کار نیز دستگاه های مخصوصی طراحی و ساخته شده است.

– پیکره برخی از گیاهان (نظیر ریحان و گونه ای مرزنجوش)، همچنین گل ها و برگ های برخی دیگر از گیاهان، قبل از عرضه به بازار باید کاملاً خرد شده و به صورت پودر درآیند. این عمل توسط دست یا با ماشین های مخصوص انجام می گیرد.

– معمولاً اندام های گیاهانی که به عنوان چای (دم کردنی) مورد استفاده قرار می گیرند، باید به صورت خرد شده مصرف شوند. میزان خرد کردن اندام های مذکور برحسب اندام گیاه و چگونگی استفاده از آن متغیّر است.

 

منبع:

امیدبیگی، رضا. ۱۳۹۲. تولید و فرآوری گیاهان دارویی. جلد اول. انتشارات به نشر (انتشارات آستان قدس رضوی). صفحات ۲۲۹-۲۲۸.