پاک کردن زعفران:

روش باز کردن غنچه گل ها بدین صورت است که در همان روز غنچه را شکافته و میله سفید مادگی یا خامه را به همراه سه کلاله قرمز رنگ بیرون می کشند.

برای جلوگیری از ضایعات همانطور که گفته شد باید قبل از باز شدن گلها اقدام به چیدن آنها نمود در غیر اینصورت در هنگام باز نمودن گل ممکن است برخی از کلاله ها بشکنند و یا گلبرگها و پرچمها با کلاله مخلوط گردند و از کیفیت محصول بکاهند.

البته باید توجه داشت به علت حالت شکنندگی غنچه ها در ساعات اولیه چیدن ، باید به آنها استراحت داد تا از حالت شکنندگی خارج شده و سپس اقدام به بیرون کشیدن خامه و کلاله نمود.

موارد ضروری در مرحله جداسازی زعفران:

قبل از شروع بکار جداسازی بایستی کارگران ناخن های خود را کوتاه نموده و دستها را با آب و صابون شسته و خشک نمایند.

افرادی که حساس به گرده گل باشند باید حتما جلوی دهان و بینی را با دستمال تمیز یا ماسک های مخصوص بپوشانند.

در حین کار، دستها نباید با نقاط مختلف بدن تماس داشته باشند ، در این صورت شستشوی مجدد دستها با آب و صابون ضروری است. همچنین کاربرد دستکشهای یکبار مصرف در هنگام انجام کار ضروری است.

پس از اینکه ۲۱۵ تا ۲۲۲ گرم زعفران تر در ظروف تمیز جمع آوری شد باید بلافاصله به خشک کردن زعفران با روش مناسب اقدام گردد.

حتما این مطالب را هم بخوانید:

دستورالعمل فنی خشک کردن زعفران

بهترین روشها و نحوه برداشت گل زعفران

فیلم برداشت گل زعفران

معرفی کتاب “زعفران: دانش فنی مبتنی بر رهیافت های پژوهشی”

دانلود رایگان جزوه GHP و GMP زعفران

دسته بندی زعفران:

زعفران سرگل:

زعفران “سرگل” که به عنوان سرقلم و سر ریشه معروف است از کلاله های قرمز خالص و یکدست و فاقد خامه تشکیل شده است.

زعفران پوشال:

در این روش کلاله ها در زمان جدا کردن زعفران از زیر محل اتصال سر شاخه کلاله از قسمت سفید جدا می شوند. یعنی سه شاخه کلاله به هم وصل می باشند.

زعفران دسته یا دخترپیچ:

در این روش کلاله ها به همراه خامه ها روی هم قرار گرفته و توسط نخ ابریشمی بی رنگ بسته می شوند. در این نوع دسته بندی به علت وجود خامه و چسبیدن رشته های زعفران در کنار یکدیگر، رطوبت افزایش یافته احتمال کپک زدگی و آلودگی میکروبی زعفران وجوود داشته و از کیفیت این محصول می کاهد. همچنین با توجه به توصیه های اداره استاندارد مبنی برافزایش امکان وجود آلودگی های میکروبی در این نوع زعفران بهتر است سازمانهای جهاد کشاورزی استانهای زعفران خیز به آموزش کشاورزان جهت کاهش تولید این نوع زعفران اقدام نمایند.

همچنین لازم به ذکر است که این نوع زعفران دارای قدرت رنگی پایین تری بوده و قیمت آن نیز نسبت به سایر انواع زعفران کمتر می باشد.

در نمودار زیر محل های برش زعفران مشخص گردیده است.

همچنین موارد مرتبط با عملیات صحیح خشکاندن در دستورالعمل فنی خشک کردن زعفران ذکر گردیده است.

دسته بندی انواع زعفران

دسته بندی انواع زعفران که با نامهای مختلف نگین، سرگل، پوشال و دسته شناخته می شوند.

دسته بندی انواع زعفران

دسته بندی انواع زعفران در بازار و قسمتی که هر کدام از آن گرفته می شوند.