×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

آخرین اخبار

امروز : سه شنبه, ۲۰ آذر , ۱۴۰۳  .::.  اخبار منتشر شده : 0 خبر

بیماری “لیشمانیازیس” که در بین عموم مردم، به «سالک» معروف است، توسط یک موجود زنده تک‌یاخته‌ای تاژک‌دار به نام “لیشمانیا” ایجاد می‌شود. انگل لیشمانیا می‌تواند توسط نیش پشه‌ای موسوم به «پشه خاکی» به بدن انسان منتقل شود و در خون و بافت زندگی کند و زخم‌های بدشکل و طولانی‌مدت را در مناطقی از بدن مانند صورت به وجود آورد و همچنین ایجاد آلودگی‌های ثانویه کند.

به گفته متخصصان، درمان اصلی این بیماری شامل ترکیب‌های “آنتی‌موان” مانند “گلوکانتیم” یا “مگلومین آنتی موان” و “سدیم استیبوگلوکونات” یا “پنتوستام” بوده است که از سال ۱۹۱۱ تاکنون در بیشتر مناطق دنیا به‌عنوان بهترین نوع درمان شناخته شده است. اما این داروها به دلیل تکرار عمل تزریق و دوز بالا، علاوه بر تحمیل خسارت اقتصادی بر خانواده‌ها، به بروز عوارض جانبی مانند اختلالات کبدی، قلبی و بیوشیمیایی منجر می‌شوند. همچنین گزارش‌های متعدد کلینیکی در مناطقی که بیماری به‌صورت اپیدمیک یافت می‌شود، حاکی از افزایش بیماران مقاوم نسبت به مواد دارویی مذکور است. لذا یافتن روش‌های جدید درمانی برای این بیماری، اهمیت ویژه‌ای دارد.

در همین خصوص، محققین ایرانی در پژوهشی، سعی کرده‌اند تأثیر عصاره برگ زیتون را بر این بیماری بیازمایند که این روش درمان طبیعی، به نتایج خوبی نیز منتج شده است.

برای انجام این تحقیق، پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، دانشگاه علوم پزشکی لرستان و دانشگاه علوم پزشکی تهران، ابتدا نمونه‌هایی از عامل بیماری سالک را از دانشگاه علوم پزشکی تهران تهیه کردند و پس از آلوده کردن موش‌های آزمایشگاهی با آن‌ها، تأثیر عصاره آبی و الکلی برگ زیتون را بر درمان بیماری، بررسی کردند.

نتایج این تحقیق نشان داد که عصاره آبی برگ درخت زیتون در شرایط آزمایشگاهی می‌تواند به‌خوبی باعث حذف کامل انگل لیشمانیای حساس به داروی گلوکانتیم از خون و بافت شود. بر اساس مشاهدات این تحقیق، با افزایش غلظت عصاره‌ها نیز، اثر مهاری، روی نوع حساس به گلوکانتیم این انگل افزایش می‌یابد، هرچند در نمونه‌های مقاوم تأثیر چشمگیری مشاهده نمی‌شود.

این یافته‌ها، می‌توانند به‌خوبی امکان جایگزین کردن عصاره برگ زیتون به‌جای داروهایی نظیر گلوکانتیم را نشان دهند.

زهرا پورصفوی، پژوهشگر گروه انگل‌شناسی و قارچ‌شناسی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و همکارانش در این تحقیق می‌گویند: «با توجه به این‌که تولید دارو از منابع گیاهی، نوعی خودکفایی علمی و کاهش وابستگی در کشور را به دنبال خواهد داشت، بنابراین گیاهان دارویی به‌طور بالقوه زمینه‌های تحقیق‌های علمی را با سهولت بیشتر فراهم می‌کند».

آن‌ها می‌افزایند: «امروزه توجه به گیاهان دارویی و تحقیق‌ها در این زمینه در کشورهای مختلف جهان روبه افزایش است. دلیل عمده این توجه آن است که گیاهان از قرن‌ها پیش مورد مصرف دارویی بوده‌اند و آثار درمانی و بی‌ضرر بودن آن‌ها در طول سالیان متمادی تجربه‌شده و به اثبات رسیده است. از طرف دیگر، اهمیت استفاده از گیاهان در این است که همراه با مواد مؤثره اصلی مواد دیگری نیز در آن‌ها وجود دارد که در بیشتر موارد اثر درمانی گیاه را تشدید کرده و حتی در بسیاری از موارد از سمیت و آثار ناخواسته آن جلوگیری می‌کند».

یافته‌های این تحقیق به‌صورت مقاله‌ای علمی پژوهشی در فصل‌نامه «پژوهش در پزشکی» از نشریات علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی به چاپ رسیده‌اند.

برچسب ها :

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.