×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

آخرین اخبار

امروز : سه شنبه, ۵ تیر , ۱۴۰۳  .::.  اخبار منتشر شده : 0 خبر
باورهای غلط و منع پخت غذا در ظروف مسی

قابلمه ظرف مسی

استفاده از قابلمه مسی در پخت و پز، طرفداران و منتقدان زیادی در بین فعالین طب سنتی دارد.

به گزارش شبکه خبری آموزشی گیاهان دارویی به نقل از تسنیم، ظروف غذا یکی از مهمترین و موثرترین عوامل موفقیت در آشپزی است. ظرف غذا در خوش طعم و خوشمزه شدن غذا بسیار اهمیت دارد.

البته از دیدگاه طب جدید ظروف شیشه ای و پیرکس بهترین ظروف هستند چرا که هیچ واکنشی با غذا نمی‌دهند ولی بقیه ظروف از جمله آلمینیومی، روحی، مسی، تفلن، چدن، ملامین و … عناصر تشکیل دهنده آنها هنگام پخت وارد غذا می‌شود که خود ممکن است موجب بروز بیماری شود. از دیدگاه طب سنتی نیز ظروف سنگی و سفالی و لعابی و گلی بهترین ظروف هستند.

مدتی است که بسیاری از افراد پخت غذا در ظروف مسی را توصیه می‌کنند اما باید دید که پخت غذا در این ظروف تا چه اندازه فایده و عوارض خواهد داشت.

مصرف غذا در ظروف مسی اگر بیش از حد باشد موجب وارد شدن مس به بدن می‌شود و در دراز مدت موجب عوارضی مانند افسردگی، بی‌خوابی، بیش فعالی در کودکان و عوارض دیگر می‌شود از آن طرف هم کمبود مس در بدن خود بیماری‌هایی ایجاد می‌کنند مانند تهی سازی و تخلیه اکسیژن در سلول‌ها، کاهش HDL کلسترول، مشکلات پوستی، التهاب قوزک پا، کم خونی، کم شدن آنسفالین‌های مغزی و توهم‌های شنوایی می‌شود.

میترا زراتی، متخصص تغذیه در رابطه با پخت غذا در ظروف مسی به خبرنگار سلامت تسنیم، می‌گوید: تفکر غلطی که در این خصوص وجود دارد این است که برخی افراد تصور می‌کنند که از طریق ظروف طبخ غذا مانند ظروف مسی می‌توانند مواد مغذی به بدن برسانند.

به گفته وی اگر مس بیش از نیار بدن وارد بدن شود در کبد رسوب کرده و مسمومیت ایجاد می‌کند همچنین تجمع مس در بدن موجب بروز تهوع و سر درد می‌شود.مس اگر وارد غذا شود جذب کلسیم و آهن را مختل می‌کند و ظروف مسی باید لعاب داشته باشد و ظروف مسی قدیمی که لعاب ندارد پخت غذا در آن صحیح نیست.

این متخصص تغذیه می‌افزاید: پوشاندن ظروف مسی با قلع یا سایر مواد خوب است، اما باید مراقب بود که حتی ظروف قلع‌ اندود با کوچک‌ترین خراش قلع‌شان از بین می‌رود و موجب آزاد شدن مس در غذا خواهد شد.

زراتی یاد آور شد: در نگهداری ظروف مسی باید دقت فراوان شود که هیچ آسیبی نبیند و سبب می‌شود، مس طی پخت و پز وارد ماده غذایی شود. به همین دلیل در نگهداری این ظروف باید دقت کرد.

اما بهترین ظروف برای طبخ مواد غذایی ظروف شیشه‌ای و پیرکس‌های مقاوم به حرارت هستند که هیچ‌وجه مواد سمی را وارد مواد غذایی در حال طبخ نمی‌کنند و در مقابل بدترین ظروف، تفلون‌هایی هستند که دچار خراشیدگی هر چند کوچک شدند. حتی ظروف تفلونی که مجددا تعمیر می‌شوند، هم می‌توانند سرطان‌زا باشند.

علی کشاورز متخصص تغذیه می‌گوید: «مس با غذاهای اسیدی واکنش می‌دهد. اگر ظروف مسی با لایه‌ای از یک فلز دیگر مثل قلع یا فولاد ضد زنگ یا نیکل پوشانده شود از ورود مس به غذا جلوگیری شده و از عوارض افزایش غلظت مس در خون (تهوع، استفراغ و اسهال) کاسته خواهد شد.»

سایت رسمی سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA)که معتبرترین مرجع برای مواد دارویی و غذایی است نیز استفاده از ظروف مسی را مضر می‌داند و استفاده از آن را برای پخت و پز به ویژه غذاهایی که ماهیت اسیدی دارند باعث ایجاد مسمومیت با مس عنوان کرده است.

ظروف مسی از دیدگاه طب سنتی

باید بدانیم در کتاب‌های مرجع طب سنتی استفاده از ظروف مسی به شدت منع شده است! ظروف مسی که تحت عنوان «نحاس» یاد شده، از مضرترین ظروف برای طبخ غذا عنوان شده است.

در کتاب «مفرح القلوب»، که شرح کتاب قانونچه در طب است (قرن هشتم هجری قمری)، حکیم محمد ارزانی، از بزرگترین حکمای طب ایرانی، می گوید: «طبخ طعام در انای نحاس (ظرف مسی) خوب نیست مخصوصاً اگر مدت زمان پخت زیاد باشد و نیز غذا چرب و ترش باشد.

 قلع اندود کردن آن اگرچه مضرت آن را کم می‌کند ولی بطور کامل زیان آن را برطرف نمی‌کند. حکیم محمد ارزانی قلع اندود کردن مکرر را توصیه نمی‌کند و نهی شدید کرده از ظرف مسی که قلع آن رفته است. مداومت در مصرف ظرف مسی را موجب ایجاد جذام دانسته اند. بهترین ظروف از دیدگاه ایشان ظروف آبگینه (پیرکس امروزه) و چینی است.

در کتاب تغذیه در طب ایرانی ، اسلامی ظروف مسی و روی به دلیل آزاد کردن این عناصر با ارزش به غذا باعث تاثیر بر عملکرد سیستم مغز و اعصاب و غدد درون ریز بدن می‌شوند یکی از مضرات ظروف مسی اکسید شدن آنهاست که بسیار خطرناک است و باید به موقع قلع اندود شود.

در کتاب مخزن الادویه، تألیف حکیم عقیلی خراسانی؛ دانشمند و طبیب بزرگ قرن ۱۲ هجری قمری، که از کاملترین و جامعترین مجموعه دارویی در میراث طب سنتی ایران است، آمده آشامیدن غذاهای ترش، لبنیات، گوشت‌ها، در ظرف مس بی قلع خصوصاً آنکه مدتی در آن مانده باشد بسیار مضر است و باعث ایجاد بیماری برص (نوعی لکه‌های پوستی) می‌شود.

در کتاب تحفه المؤمنین، تألیف سید محمد مؤمن تنکابنی؛ طبیب قرن ۱۱، که از منابع معتبر در خصوص دارو و مفردات طبی است، مصرف ظروف مسی خصوصا بی‌قلع آن بسیار مضر توصیف شده است.

شیخ الرئیس نیز در کتاب قانون گفته است: «واجب است که پرهیز کنید از طبخ آنچه که شور یا چرب و یا شیرین است مانند گوشت و لبنیات و آنچه که ترش است در ظروف مسی و حتی آشامیدن در این ظروف زیرا که بدون تردید زنگار می بندد و زنگار نیز سم قاتل است.»

  1. دکتر

    مس فلزی کاملا سمی است برای خوردن
    .مقدار مس موجود در بدن بسیار بسیار ناچیز است.
    خوردن غذا در طروف مسی در دوره کوتاه ایجاد کم خونی کرده و در مقادیر بالاتر موجب مرگ می شود.
    بر عکس فلز “روی” که بعضی به دلیل بی سوادی “روحی” می نامند باعث دفع فلزات سمی مثل سرب و جیوه می شود و باعث افزایش سیستم ایمنی بدن می شود.
    تنها فلزات بی خطر برای خوراک شامل طلا، نقره، روی، و استیل(خانواده آهن) هستند.
    روکش روی فلزات مسی بعد از مدتی پخت و پز رفته و لک میزند و در نهایت مس وارد بدن می شود.
    نکته مهم تمام ظروف فلزی دیگر شناخته شده دیگر به شدت سمی هستند.

  2. علی

    مطلب جالبی بود ولی یه سری سوال پیش میاد از جانب مطالب سایت سوالم اینکه این کتاب های پذشکی سنتی نظیر قانون و موارد دیگه ای که عرض کردید میشه بگید تو کدوم بخش و چه صفحه ای یه چون اگه اینجوریه با این پیشینه طب سنتی که ما داریم باید استفاده از ضروف مسی محو میشد نه اینکه سنتیه در طبخ غذا در خانواده های ایرانی سوال بعدی اینکه شاید اونقدر سمی نیستند فلزه دیگه غذا میپذی میخوری تا به حال هم همه جوره رو با انواع ظروف طبخ کردیم فکر نکنم نه استیل نه چدن نه مس اینقدر خطرناک باشه تنها مزه رو کمی تعقیر میده
    اما از طرف دیگه امسال دکتر روازاده شاید بیش از حد افراتی جبهه میگیرن و غرب شرق رو به باد نقد میگیرن هر چی که باشه اونا هم ادمن و نسبت به شرایط محیط شون طب متفاوتی دارن ظروف متفاوتی دارن غذای متفاوتی دارن به نظرم یکمی بهتر نگاهشون رو از توهم توتئه دور کنند هرچی باشه نه ما اونقدر خوبیم نه اونا
    اینجور مطالب هم بهتره یه جوری بیان بشه که استرس بیش از حد ایجاد نشه چون از خیلی جهات هنوز نمیشه در این مورد قزاوت کرد علمه دیگه دیدی فردا گفتن کلان مس بخوریم برای سلامتی خوبه

  3. دکتر حاج طالبی

    برادر عزیز جناب ترابیان
    گویا مطالب من را مطالعه نفرمودید
    اولا در این بحث من مدعی نیستم مدعی نویسنده مقاله است که دلیل علمی بر رد ظروف مسی نیاورده است
    تنها به بعضی مطالب آنهم گزینش از کتابهای منبع اشاره شده است
    ثانیا چرا شما برادر عزیز نام فرد دیگری را در مطالب تان آوردید ایشان حضور ندارند که دفاع کنند و من هیچگاه نگفتم در این باب مطالب فلان پزشک را قبول دارم یا خیر
    من در کجای مطالبم گفتم بیان مضرات مس توطئه آمریکا است ؟
    در کجای مطالب من گفته شده که حذف ظروف مسی توطئه آمریکا است ؟
    اابته اگر مسئولین سایت قبول زحمت بفرمایند حاضرم مقاله ای جامع در این باب تقدیم کنم
    من عرض کردم سایت تندرستان که از بهترین سایت های طب سنتی است و نویسنده مقاله در این سایت که از پزشکان اهل فن در طب سنتی است
    اگر می خواهند در باب مضرات ظروف مسی مطلب علمی و متقن بنویسند باید چند کار مهم انجام دهند تا ادعا های مطرح شده اثبات گردد
    اول اینکه در دوظرف یکی مسی قلع اندود و دوم مسی غیر قلع اندود غذا بپزند ( چند بار و چند نوع غذا ) بعد میزان مس این غذا ها اندازه گیری شود اگر واقعا میزان مس در حد مسمومیت است یک مرکز مهم مثل سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت اعلام کند من اولین نفری هستم که تایید کنم
    و کار دیگر این است که توسط یک پروپوزال علمی در یک جمعیتی که از ظروف مسی برای غذا استفاده می کنند میزان مس در خون و کبد و میزان مسمومیت احتمالی را بررسی کرده و اعلام کنیم اگر نتیجه به نفع یا ضرر ظروف مسی بود اعلام کنیم
    اینجانب در هیچ موضوع طب سنتی تعصب ندارم و اگر از نظر علمی رد یا قبول بشود می پذیرم

  4. علی اکبر ترابیان

    در پاسخ به دکتر حاج طالبی باید گفت که این مقاله، اسناد خودش را از کتابهای طب سنتی آورده است اما اگر شما مثل آقای روازاده می گویید که ظروف مسی مفید هست، شما باید سند بیارید.
    یا قاعده منطقی هست که می گوید البینه علی المدعی. یعنی کسی که ادعایی دارد باید سند بیاورد نه کسی که درباره اش ادعایی شده است.
    نکته دیگری که حائز اهمیت است اینکه گفته در برخی سازمانهای بهداشتی مثل آمریکا و …هم این ظروف ممنوع شده فلذا نمی توان این حرف امثال جنابعالی و آقای روازاده را قبول کرد که جذف این ظروف توطئه است! ضمنا در اون کشورها برای ممنوع شدن مثلا یک ظرف مسی، تحقیقات علمی و دانشگاهی فراوانی انجام می پذیرد که البته در این مقاله به آنها اشاره نشده یا احساس نیاز نشده است.
    اما کلیت موضوع آن است که شما ادعایی دارید مبنی بر اینکه حرفهای گفته شده از قول ابن سینا و مخزن الادویه و مفرح القلوب و … صحیح نیست.
    پس شما لطفا برای صحبتهای خود سند بیاورید و با دلیل علمی اثبات نمایید که ظروف مسی برای سلامتی مفید هستند!

  5. دکتر حاج طالبی

    یکی از دوستان زحمت کشیدند و فرمودند مقاله فوق برگرفته از سایت تندرستان است
    باید خدمت این دوست عزیز و همه علاقمندان عرض کنم سایت تندرستان یکی از بهترین سایتهای طب سنتی است
    اما درمقاله ای که اساتید در آن سایت نوشته اند باز هم سوالاتی که اینجانب مطرح کردم بیان شده است و جالب اینکه در همان مقاله تاکید شده است که مس آنتی اکسیدان است یعنی ضد سرطان است
    مابرای اینکه به مردم بگوییم که چند هزار سال اشتباه کرده و نباید ظرف مسی مصرف کنند چون قابلمه ، سینی ، ظروف مختلف غذا ، و آب از مس بوده باید با مدارک علمی متقن صحبت کنیم و با یک پزوهش اکادمیک ثابت کنیم

  6. دکتر حاج طالبی

    مطلب مهم دیگر در مورد مقاله فوق این است که نوسنده ادعاعایی را مطرح کردند بدون آنکه دلیل علمی بیاورند
    مطالب مقاله وقتی صحیح است که یک تحقیق علمی بدون هیچگونه تعصب انجام شود و عوارض ظروف مسی بررسی شود
    که تاکنون چنین کاری در دنیا نشده است
    نوسنده مقاله زحمت بکشند در دو ظرف مسی با قلع اندود و دون قلع اندود غذا بپزند بعد میزان مس آن غذا را اندازه گیری کنند بعد قضاوت کنند
    در این سایت که محققین بزرگواری هستند نباید کوچه بازاری طب سنتی را به باد انتقاد بگیرند
    ما زمانی می توانیم بگوییم ظروف مسی عوارضی را که شما می فرمایید دارد که در یک جمعیت تحقیق علمی با پروپوزال پزوهشی انجام دهیم نه اینکه با بیان مطالب کوچه بازاری ظروف مسی را مضر قلمداد کنیم
    و از همه مهمتر نظر جالب و تاریخی یکی از نظرات می تواند دلیل خوبی باشد چرا که مردم ایران چند هزار سال ظروف مسی مصرف کردند و حتی یک مورد مسمومیت با این ظروف ما در کتب ندیده ایم

  7. دکتر حاج طالبی

    باسلام خدمت همکاران زحمتکش سایت
    در عین حالیکه در مقاله فوق مطالب مفیدی هم ذکر شده است
    کلیات مطب به نحوی است که گویا از سرجنگ با ظروف مسی نوشته شده است
    در مقاله تنها به عوارض ظروف مسی پرداخته اند آنهم زمانی که از ظروف مسی نادرست مصرف بشود
    در صورتیکه اگر این ظروف طبق نظر حکمای طب سنتی استفاده شود نه تنها مضر نیست بلکه بسیار مفید است
    مطالبی که از کتب طب سنتی در مقاله آمده متاسفانه رعایت اخلاق نشده است به عنوان مثال ابن سینا دهها مورد از فواید مس و ظروف مسی را گفته اند و در آخر مطلب فرموده اند که اگر به مدت طولانی مثلا غذاهای ترش نگهداری شود که زنگارببندد آن زنگار سم است نه مس
    ولی نویسنده طوری القا نموده اند که ابن سینا مخالف ظروف مسی است و این کار خلاف اخلاق نویسندگی است

    • یک خواننده

      با سلام خدمت شما جناب دکتر
      همون طور که در ابتدای این مطلب نوشته شده، این خبر توسط خبرگزاری تسنیم منتشر شده و فکر میکنم قسمتهای زیادی از آن هم گویا از یک مقاله در سایت تندرستان که توسط متخصصان طب سنتی مدیریت می شود اقتباس شده است که آدرس این مطلب لینک زیر می باشد:

      http://www.tandorostan.org/descriptionlink/182/%D8%B8%D8%B1%D9%88%D9%81-%D9%85%D8%B3%DB%8C/default.aspx

  8. شراره

    سلام باتشکر از مطالب جالبتون و باعرض معذرت!
    ظرف مسی هیچ ضرری برای بدن نداره و شماکه از سایتهای آمریکایی این اطلاعات بسیار مفیدرو در اختیار مامیذارید!!!!!۱۱خواهشا در جریان باشید که آمریکا کلا زیاد طرف ایرانی ها نیست و صلاح مارو نمیخواد.از اسنادی هم که از کتب طب سنتی آوردید نگهداری بعضی غذاها در ظرف مسی منع شده نه پخت غذاو همچنین شما که اینقدخوب تحقیق میکنید لطفا تحقیق کنید که چرا در قدیم که مردم همه ظروفشون از مس بود چطور اینقد عمرشون طولانی بوده؟؟؟؟؟ بعدشم ظرف مس یون مس در غذا آزاد میکنه که خیلی برای بدن و تامین انرژی ضروری هست و البته در صورتی که بدن نیازی به این یون نداشته باشه اون رو دفع میکنه.ممنون.

    • رضا

      دوست عزیز اگر چند دقیقه وقت میذاشتید و مطلب رو میخوندید متوجه میشدید که از چندین کتاب از منابع طب سنتی ایران مثل کتاب قانون ابن سینا و … سند آورده شده و نه از سایتهای آمریکایی!

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.