سلامانه : «شوید» تقویت کننده معده, کاهنده اسید اوریک و کلسترول خون, ضد نفخ به خصوص برای کودکان, قطع کننده اخلاظ غلیظ خون, بازکننده گرفتگى ها و انسداد است. همچنین، مُسکن دل پیچه و دردهاى سرد نیز است.
به گزارش تسنیم, سبزی «شوید» دارای تانن, یک ماده رزینى و یک اسانس روغنى فرار متشکل از لیمونن, کتون, کاروون و یک ماده چرب است. اصل «شوید» از ایران و مصر و هند است که از این کشورها به کشورهای قارّههای اروپا و آمریکا رفته و کشت شده است.
مصارف درمانی:
۱٫ محلل است.
۲٫ اعتدال دهنده اخلاط است.
۳٫ بازکننده گرفتگىها و انسداد است.
۴٫ مُسکن دل پیچه و دردهاى سرد است.
۵٫ قاعده آور است و ترشح ادرار را زیاد مىکند.
۶٫ خوردن آن با عسل براى دفع سموم و کمک به قى کردن و اخراج اخلاط غلیظ از معده مفید است.
۷٫ از بذر «شوید» به عنوان معطر، بادشکن، محرک و مقوى معده و ضد نفخ بخصوص براى بچهها استفاده مىشود.
۸٫ خوردن دمکرده برگ تازه یا خشک آن و تخم آن براى پراکنده کردن بادها و تحلیل آنها از تمام زوایاى بدن, درد پشت, کلیه, مثانه, ازدیاد ترشح ادرار, تسکین دلپیچه و قطع آشفتگى حال که ناشى از هضم نشدن غذا و سکسکه بلغمى امتلایى مفید است.
۹٫ تخم «شوید» از برگ آن گرم تر و خشک تر است. در غذاها و ترشىها براى اصلاح معده مفید است.
۱۰٫ استفاده از این گیاه اثر بسیار مطلوبى در کم کردن چربىها و کلسترول خون دارد.
سیما رفیعی عضو فعال انجمن تحقیقات طب سنتی ایران معتقد است که برگ «شوید» را به اندازه مساوى با گل بابونه دم کرده و روزى سه فنجان به نوبت نوشیده شود و یا خشک آنها را با نبات ساییده و صبح و ظهر و شب هر بار یک قاشق خورده شود. درد کمر تا زانو یا سیاتیک یا عرق النساء را درمان مىکند. براى آرامش اعصاب مفید است.
احتیاطات:
۱٫ در صورت استفاده بر روی پوست ممکن است باعث ایجاد تحریکات پوستی شود.
۲٫آب شوید تازه می تواند موجب حساسیت زیاد پوست به نور خورشید شود و در نتیجه خطر ابتلا به آفتاب سوختگی و سرطان پوست را افزایش دهد.
۳٫ مصرف تخم شوید در دوران بارداری خطرناک است زیرا میتواند باعث شروع قاعدگی و سقط جنین شود.
۴٫ استفاده از «شوید» ممکن است ایجاد واکنشهای آلرژیک در افرادی که به گیاهان خانواده هویج حساسیت دارند کند، از جمله این گیاهان: گشنیز، زیره سیاه، کرفس و رازیانه است.
۵٫ «شوید» براى گرم مزاجان مضر است و خوردن دمکرده آن مغز و بینایى، معده، کلیه و مثانه را ضعیف میکند و اسپرم را کم؛ و زیاده روی در خوردن آن نیز اسپرم را قطع مىکند، لذا از این نظر باید با آبلیمو و سکنجبین و آبغوره و ترشىها خورده شود؛ سرد مزاجان باید با قرنفل و دارچین و عسل بخورند.