بررسی اثر محلولپاشی با غلظتهای مختلف عصاره ورمیکمپوست (ورمی واش) بر صفات مورفولوژیک، درصد و عملکرد اسانس گیاه دارویی بادرنجبویه (Melissa officinalis L.)
.
هاجر نعمتی دربندی, مجید عزیزی, سمانه محمدی, ساجده کریمپور
.
چکیده
به منظور بررسی تأثیر غلظتهای مختلف محلول ورمی واش بر صفات مورفولوژیک، درصد و عملکرد اسانس گیاه دارویی بادرنجبویه (Melissa officinalis L.) این آزمایش به صورت طرح بلوکهای کامل تصادفی با ۴ تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. تیمارها شامل چهار غلظت مختلف محلول ورمی واش (۰، ۳۰۰۰، ۶۰۰۰ و ۱۲۰۰۰ پیپیام) بودند. در مرحله گلدهی صفات مورفولوژیک گیاه شامل ارتفاع بوته، تعداد گره و فاصله میانگرهها و همچنین وزن تر بوته، سطح برگ، وزن خشک بوته، درصد و عملکرد اسانس اندازهگیری شد. نتایج به دست آمده نشان داد که تیمارها بر روی صفاتی مانند ارتفاع بوته، تعداد گره، فاصله میانگرهها، سطح برگ، وزن خشک بوته و عملکرد اسانس معنیدار بودند. بیشترین مقدار ارتفاع (۹۱/۸۴ سانتیمتر)، تعداد گره (۲۰/۲۳)، سطح برگ (۵۲/۸۸۵۳ سانتیمتر مربع) و وزن خشک بوته (۳۱/۱۷۴ گرم بر بوته) مربوط به تیمار ۳۰۰۰ پیپیام و بیشترین فاصله میانگره (۰۲/۷ سانتیمتر) و عملکرد اسانس (۶ گرم بر متر مربع) مربوط به تیمار ۱۲۰۰۰ پیپیام بود. تیمار ۳۰۰۰ پیپیام، به عنوان بهترین تیمار شناخته شد که حاکی از فعال بودن تنظیم کنندههای رشد در غلظتهای کم و در شرایط دسترسی کامل به عناصر غذایی در محلول ورمی واش میباشد.
کلمات کلیدی: بادرنجبویه، کودهای بیولوژیک، گیاهان دارویی، مواد مؤثره
.
https://medplant.ir/?p=15320