۳ تا از بهترین جایگزینهای قندهای تصفیه شده
قند و شکر تصفیه شده همانطور که میتواند زندگی را به کامتان شیرین کند اگر بیش از اندازه مصرف شوند میتوانند مشکلات اساسی در سلامتیتان ایجاد کنند. باید بدانید که قندهای طبیعی و تصفیه نشده برای سلامتی سود بیشتری دارند. برای همین بهتر است از همین الآن ذائقهی فرزندانتان را به این قندها عادت دهید. برای آشنایی با ۳ جایگزین شایستهی قند سفید با ما همراه باشید.
معمولاً کودکان (و صد البته کودکان دیروز) عاشق طعم شیرین قند و شکر هستند اما باید بدانید که قند و شکر سفیدی که در آشپزخانهی همهی ما پیدا میشود و با آن آشپزی میکنیم چندان سودی برای سلامتی خود و فرزندانمان ندارد و علاوه بر ایجاد مشکلات زیاد برای سلامتی خودمان باعث پوسیدگی دندانهای کودکان نیز میشود. در واقع قند سفید که از ساکاروز تشکیل شده است به راحتی جذب بدن میشود. از آنجایی که این قندها تصفیه شدهاند یعنی با فرایندهای صنعتی گوناگون تهیه شدهاند از نظر مواد مغذی و مواد معدنی فقیرند. برای همین بهتر است در مصرف این مواد شیرین جانب احتیاط را رعایت کنید.
اما سۆال اینجاست که چگونه میشود بچه ها را قانع کرد؟ باید سعی کنید که مواد قندی طبیعی مانند عسل، شکر قهوهای یا شربت افرا را وارد برنامهی غذایی خود بکنید تا ذائقهی بچه ها نیز به این مواد قندی عادت کند. این مواد طبیعی کم کالری تر بوده و سرشار از ویتامینها و مواد معدنی هستند.
علاوه بر این سرعت جذب مواد قندی طبیعی به مراتب کمتر از قندهای تصفیه شده است و انرژی طولانی مدتی نیز تولید میکنند.
عسل، شکر قهوهای، شربت افرا: جایگزینهای مناسب برای قندهای تصفیه شده
عسل
خواص درمانی و طعم دلپذیر حاصل تلاش زنبورهای عسل زحمتکش، طبیعیترین و بهترین مادهی قندی است که خواص مغذی و درمانی فوقالعاده دارد. عسل حاوی میزان زیاد و قابل توجهی از ویتامینها و مواد معدنی متنوع میباشد و در عین حال یک آنتیبیوتیک طبیعی است. در طب سنتی و حتی طب مدرن از عسل به عنوان یک مادهی ضدعفونی کننده و التیام دهنده زخمها و جراحات استفاده میکنند.
اگر در طول روز ناگهان خسته میشوید و انرژی کم میآورید و یا بد خلق میشوید به سراغ عسل بروید. این مادهی شیرین طبیعی همچنین برای درمان گلو درد و مشکلات بیخوابی و بد خوابی نیز موثر است. عسل انواع مختلف دارد اما در حالت کلی میزان کالری آن نسبت به قندهای تصفیه شده ۲۰ درصد کمتر است. توصیه میکنیم روزانه یک قاشق چایخوری عسل را به شیر و یا ماستتان اضافه کرده و مصرف کنید. در این صوت خواص آن بیشتر میشود و همچنین طعمهای جدید و متنوعی را میچشید. البته باز هم توصیه میکنیم در مصرف هیچ مادهی غذایی هر چند مفید هم زیادهروی نکنید.
شکر قهوهای
شکر قهوهای یک مادهی قندی طبیعی است که حاوی ویتامینها و مواد معدنی زیادی نسبت به قندهای تصفیه شده است. البته توجه داشته باشید که شکر قهوهای نیز به نوبهی خود فرآیندهای تصفیه شدن را پشت سر میگذارد اما در مقایسه با قند سفید این فرایندها کمتر است. برای همین هم این شکر حاوی مواد معدنی به خصوص کلسیم بیشتری است. توجه داشته باشید که این شکر نیز در مقایسه با مواد قندی تصفیه شده کمی کم کالری تر است. این نوع شکر پوسیدگی کمتری در دندانها ایجاد میکند.
شربت افرا
شربت افرا و قند سفید تقریباً به یک اندازه ساکاروز دارند البته میزان ساکاروز شربت افرا کمی کمتر است و در عین حال این شربت حاوی زینک، منیزیم، پتاسیم و آهن میباشد. شربت افرا برای پخت انواع کلوچه ها مناسب است و طعم خوبی به آنها میدهد. شما میتواند ماست و پنیر سفید را نیز با این شربت میل کرده و طعمهای جدید را بچشید. شربت افرا از شیرهی درخت افرا گرفته میشود. بر اساس نتایج پژوهشهای آمریکایی مصرف شربت درخت افرا برای سلامتی بسیار مفید است. محققان ۸ نوع ترکیب جدید در این شربت یافتند که خواص آنتی اکسیدانی، ضدالتهابی، آنتی باکتریایی، ضد سرطانی و آنتیبیوتیکی دارد. شیرهی افرا برای جگر و کلیه ها بسیار مفید است. کلاً اگر نمیخواهید در زندگیتان طعم شیرین را از دست بدهید بهتر است تا جایی که میتوانید مصرف قندهای تصفیه شده و سفید را کاهش داده و جایگزینهای طبیعی آن را دریابید.
در نهایت این که این شیرین کننده ها باید فقط جایگزین قندهای سفید و تصفیه شده شوند نه این که در مصرف آنها زیادهروی کنید.
فاطمه مهدی پور
بخش تغذیه و آشپزی تبیان
مطالب مرتبط:
زیادهروی در مصرف قند = مرگ تدریجی
چرا باید قند و شکر را کم مصرف کنیم؟
https://medplant.ir/?p=6305