به گزارش شبکه خبری گیاهان دارویی به نقل از ایسنا، نوعی ترکیب اشتقاقشده از درخت مسواک (Salvadora persica) در آفریقای جنوبی هدف دارویی مرض سل را به شیوهای ناشناخته غیرفعال میکند.
مرض سل بیش از هر بیماری باکتریایی دیگر عامل مرگ در جهان گزارش شده است.
بسیاری از داروهای کنونی مقابلهکننده با این مرض حدود ۵۰ سال قدمت دارند و لزوم وجود جایگزینهایی برای آنها احساس میشود.
ترکیب شناسایی شده توسط دانشمندان حاضر در این مطالعه diospyrin نام دارد. این ترکیب به مکان جدیدی بر روی آنزیم مشهور DNA gyrase میچسبد و آن را غیرفعال میکند.
آنزیم مزبور برای حیات باکتریها و گیاهان اساسی بوده اما در حیوانات و انسانها وجود ندارد.
عنصر DNA gyrase به عنوان یک هدف دارویی موثر و ایمن در مقابل آنتیبیوتیکها عمل میکند.
به گفته پروفسور تونی مکسول از مرکز جان اینز و یکی از اعضای تیم تحقیقاتی، شیوه عملکرد diospyrin به توضیح این نکته که چرا این ترکیب در مقابل مواد مقاوم در مقابل داروی سل موثر است، کمک میکند.
در طب سنتی ویژگیهای ضدباکتریایی درخت افریقایی بررسی شده برای سلامتی دهان و درمان برونشیت، ذاتالجنب و بیماریهای مقاربتی به کار میرود؛ همچنین از ترکههای آن به عنوان مسواک استفاده میشود.
بسیاری از آنتیبیوتیکها از منابع طبیعی مانند باکتری خاکی Streptomyces گرفته میشوند و آنتیبیوتیکهای استخراج شده از گیاهان کمتر معمول است، با این حال آنها به طور بالقوهای منابع غنی پزشکی نوین هستند.
مطالعه بر روی diospyrin و ترکیبات مرتبط naphthoquinone توسط مکسول و همکارانش به عنوان بخشی از تلاشهای کنسرسیوم محققان اروپایی موسوم به “داروهای بیشتر برای سل” (MM4TB) انجام میشود.
این همکاری بین ۲۵ لابراتوار در سراسر اروپا و با هدف توسعه داروهای جدید علیه سل صورت میگیرد.
جزئیات این مطالعه علمی در Journal of Biological Chemistry انتشار یافت.
https://medplant.ir/?p=6134