به گزارش شبکه خبری گیاهان دارویی و ترکیبات طبیعی به نقل از ایسنا، اختلال هیپوتیروئیدی به دلائل مختلفی بروز میکند و موجب بروز ناهنجاریی در سلولها و اندامهای مختلفی میشود. از طرفی استفاده از گیاهان دارویی بطور گسترده در سراسر دنیا صورت میگیرد. گیاه مریم گلی(Salvia officinalis) یکی از گیاهان دارویی محسوب میشود که در طب قدیم کاربرد وسیعی داشته و امروزه بسیاری از خواص دارویی آن شناخته شده است. لذا مطالعهای با هدف بررسی اثرات عصاره گیاه مریم گلی بر هورمونهای تیروئیدی T3 & T4و TSHدر موشهای صحرایی نر هیپوتیروئیدیسمی توسط دکتر ناصر میرازی و همکارانش انجام شد.
در این مطالعه تجربی، تعداد ۴۰ سر موش صحرائی نر در سه گروه: کنترل، گروه تجربی یک (دریافتکننده عصاره) و گروه تجربی دو (چهار گروه که با استفاده از داروی پروپیل تیواوراسیل (PTU) با غلظت ۰٫۱درصد به صورت خوراکی هیپوتیروئیدی شدند) تخصیص یافتند. در پایان هفته دوم خونگیری از ورید چشمی جهت سنجش T3 & T4و TSHبه عمل آمد. در هفته سوم گروههای دریافتکننده PTUبه صورت زیرتقسیم شدند: هیپوتیروئیدی ۰٫۱ درصد ، هیپوتیروئیدی دریافتکننده عصاره ۴۰ mg/kg و به صورت IP ، هیپوتیروئیدی دریافتکننده لووتیروکسین ۱۵ mcg/kg بطور خوراکی در آب آشامیدنی، هیپوتیروئیدی دریافتکننده لووتیروکسین و عصاره با غلظت۴۰ mg/kg سپس در پایان هفته سوم خونگیری از تمام گروهها به عمل آمده و سنجش سطح سرمی هورمونهای تیروئیدی انجام شد. نتایج بدست آمده به صورت میانگین و انحراف معیار ارائه شدند و با استفاده از تحلیل واریانس چند متغیره (MANOVA) تحلیل و ارزیابی شدند.
یافتهها حاکی از آن است که غلظت پلاسمایی T3 & T4 و TSHدر گروههای تجربی هیپوتیروئیدی دریافتکننده عصاره در مقایسه با گروه کنترل اختلاف معناداری را نشان دادند.
نتایج نشان داد که عصاره مریم گلی میتواند محرک غده تیروئید باشد و سطح سرمی هورمونهای T3 & T4 را افزایش دهد.
شایان ذکر است این پژوهش در مجله علوم پزشکی همدان منتشر شده است.
https://medplant.ir/?p=4810