- نویسنده : میترا زمانی
- 27 دسامبر 2021
- کد خبر 35386
- ایمیل
- پرینت
سایز متن /

مقاله: ارزیابی ترکیبهای تشکیلدهنده اسانس اندامهای مختلف Teucrium stocksianum Boiss
نویسنده
علیرضا یاوری
استادیار، گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران
چکیده
Teucrium stocksianum L یکی از گیاهان دارویی متعلق به تیره نعناع (Lamiaceae) میباشد. در این تحقیق، اندامهای مختلف (برگ، گل و ساقه) این گونه از منطقه نیکشهر استان سیستان و بلوچستان جمعآوری گردیده و از نظر مقدار اسانس و تنوع ترکیبهای شیمیایی موجود در آنها مورد بررسی قرار گرفتند. اسانس نمونهها بهروش تقطیر با آب، استخراج و ترکیبهای شیمیایی آنها با دستگاه گاز کروماتوگرافی (GC) و گاز کروماتوگرافی متصل به طیفسنج جرمی (GC-MS) شناسایی گردید. عملکرد متوسط اسانس گل، برگ و ساقه بهترتیب ۰٫۶۸، ۰٫۴۲ و ۰٫۱۳ درصد (وزنی/وزنی) بهدست آمد. همچنین، در اسانس گل، برگ و ساقه بهترتیب ۳۳، ۳۵ و ۳۲ ترکیب شناسایی شد. آلفا-پینن (۲۳-۸٫۶%)، بتا-پینن (۱۰-۴٫۹%)، دلتا-کادنین (۲۴٫۶-۴٫۳%)، کاریوفیلن اکساید (۸٫۶-۱٫۴%) و ویریدیفلورول + گوایول (۷٫۶-۶٫۱%) عمدهترین ترکیبهای تشکیلدهنده اسانس بودند. اسانس گل و برگ غنی از هیدروکربنهای مونوترپنی (بهترتیب ۳۵٫۶ و ۵۰٫۳%) و اسانس ساقه غنی از هیدروکربنهای سسکوییترپنی (۴۲٫۳%) بودند. یافتههای این پژوهش نشان داد که گل مریمنخودی بلوچستانی پتانسیل تولید اسانس بیشتری نسبت به برگ و ساقه داشت.
برای دریافت مقاله کامل روی دکمه دانلود کلیک کنید
https://medplant.ir/?p=35386