به گزارش شبکه خبری آموزشی گیاهان دارویی به نقل از ایسنا، یکی از فعالیتهای مهم کبد، ذخیره سازی و سوخت و ساز چربیها در بدن است. کبد طبیعی حاوی حدود ۵ گرم چربی خالص در ۱۰۰ گرم وزن خود است. هر زمان مقدار چربی در کبد به بیش از ۵ درصد وزن آن افزایش پیدا کند، به این حالت کبد چرب گفته میشود. مصرف برخی داروها، چاقی یا اضافه وزن، کم تحرکی، مصرف مشروبات الکلی منجر به بروز کبد چرب میشوند.
شکل غیرالکلی کبد چرب به دلیل تغییر در شیوه زندگی، تحرک و تغذیه، درحال افزایش است. کبد چرب غیر الکلی، بیماری خاموشی است که در بسیاری از موارد در مراحل ابتدائی، علائم خاصی ندارد، ولی وجود کبد چرب نشان دهنده وجود یک نقص متابولیک در بدن است و خطر بروز بیماری دیابت قندی، سکتههای قلبی و مغزی در آینده افزایش پیدا میکند.
در سال ۱۹۶۸ دانشمندان ۳ ماده مؤثر در حفاظت از کبد به نامهای سیلیبینین، سیلیدیانین، سیلیکریستین را از گیاه خارمریم جداسازی کردند که امروزه مجموعه آنها، سیلیمارین نامیده میشود. این گیاه در بسیاری از نقاط دنیا از جمله ایران به صورت بومی رشد میکند. از گیاه خارمریم و ترکیبات آن به عنوان داروی کمکی و محافظت کننده کبدی در انواع بیماریهای کبدی، دیابت، بیماریهای قلبی و عروقی، کبد چرب استفاده میشود.
سیلیمارین دارای خاصیت سم زدایی در کبد است و از ایجاد مسمومیت کبد جلوگیری کرده و با تحریک آن، منجر به تولید سلولهای جدید میشود. مصرف گیاه خارمریم سبب ایجاد بهبود قابل ملاحظهای در کبد بیماران مبتلا به بیماریهای مزمن کبد که معمولاً در اثر مصرف کبد ایجاد شده است، میشود.
عصاره گیاه کاسنی نیز در موشهای آزمایشگاهی، اثرات صفرابری و ضدالتهابی نشان داده است. ارزش درمانی کاسنی به طور کامل مشخص نشده است، اما از جمله اثرات درمانی کاسنی، صفرابری ملایم در انسان عنوان شده است.
گیاه زرشک و بربرین (ماده مؤثره ریشه زرشک) نیز در طب مدرن کاربرد زیادی دارد و اثرات درمانی آن به اثبات رسیده است. در طب سنتی نیز مواد موجود در زرشک به عنوان تقویت کننده و محرک کبد مورد استفاده قرار میگرفته است.
لیورسیل، محصولی از پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی، یک داروی گیاهی است که از عصاره گیاه خارمریم تولید شده و به عنوان درمان کمکی برای پایین آوردن قند خون و کمک به بهبود علائم بیماریهای التهابی کبد و کبد چرب مورد استفاده قرار میگیرد.
https://medplant.ir/?p=35259