مقاله: بررسی تغییرات کمّی و کیفی اسانس .Echinophora platyloba DC تحت تأثیر روش‌های مختلف خشک کردن

 

نویسندگان

وحید عبدوسی  ۱  بهاره توکلی ۲  علی مهرآفرین ۳  حسنعلی نقدی بادی ۴

۱ استادیار، گروه علوم باغی و زراعی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

۲ دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم باغی و زراعی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

۳ استادیار، گروه پژوهشی کشت و توسعه مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی، کرج، ایران

۴ دانشیار، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی، کرج، ایران

 

چکیده

به‌منظور ارزیابی صفات کمّی و کیفی گیاه خوشاریزه عطری (Echinophora platyloba DC.) تحت تأثیر روش‌های مختلف خشک کردن تحقیقی در قالب طرح کامل تصادفی با ۳ تکرار در سال ۱۳۹۸ انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل گیاه تازه، خشک کردن گیاه در سایه و آفتاب، آون ۴۵، ۵۵ و ۶۵ درجه سلسیوس، آون خلأ ۴۵، ۵۵ و ۶۵ درجه سلسیوس، میکروویو ۲۰۰، ۴۰۰ و ۶۰۰ وات بودند. به این منظور بخش هوایی گیاه در خرداد ماه از ارتفاعات شهرستان تویسرکان جمع‌آوری شد و تحت تأثیر روش‌های مختلف خشک کردن قرار گرفت. اسانس‌گیری به‌وسیله دستگاه کلونجر انجام شد و بعد اجزای اسانس به‌وسیله دستگاه گازکروماتوگرافی جرمی مشخص شدند. یافته‎های این تحقیق نشان داد که روش‌های مختلف خشک کردن گیاه خوشاریزه عطری تأثیر معنی‌داری بر درصد اسانس و تمامی اجزای اسانس داشت و روش میکروویو ۴۰۰ وات دارای بیشترین میزان بازده اسانس بود، ولی روش مناسبی برای حفظ ترکیب‌های مؤثره در این گیاه نبود. روش خشک کردن در سایه با وجود طولانی بودن مدت زمان خشک کردن، مناسب‎ترین روش در حفظ ترکیب‌های شیمیایی اسانس در گیاه خوشاریزه عطری بود. دامنه تغییرات درصد اسانس در این تحقیق بین ۰.۳۹-۰.۰۶% بود. طبق نتایج بدست آمده دامنه تغییرات عمده اسانس گیاه خوشاریزه عطری ازجمله ترانس بتا-اوسیمن ۵۷.۵۲-۳۴.۱۶%، آلفا-فلاندرن ۱۶.۵۲-۸.۸۷%، سیس اوسیمن ۴.۵۷-۱.۶۹%، بتا-فلاندرن ۹.۲۴-۲.۰۸%، پی‌سیمن ۵.۰۵-۱.۵۳%، بتا-پینن ۱.۹۴-۰.۷۳%، آلفا-پینن ۵.۱۵-۱.۸۳%، ولوتون ۳.۷۸-۰.۳۹%، ترانس کاروئول ۱.۹۲-۰.۳۸%، لینالول ۳.۵۷-۰.۷۲% و دی جرماکرن ۴.۹۱-۱.۶۷% بود.

 

برای دریافت مقاله کامل روی دکمه دانلود کلیک کنید

دانلود