به گزارش شبکه خبری آموزشی گیاهان دارویی، علاوه بر کاربردهای گیاهان دارویی و معطر که در مطالب قبلی به آن ها اشاره شد، این گیاهان در موارد زیر نیز کاربرد دارند:
- رنگ آمیزی پارچه و منسوجات، نقاشی، کاغذ و صنایع چاپ. تعداد زیادی از علف های هرز، گل های وحشی، گلسنگ ها، قارچ ها، درختان، پوست ها، ریشه ها، میوه های آجیلی، میوه ها، برگها، عصاره های تانن دار، کلوفون ها و بریوفیت ها منبع رنگ های طبیعی هستند. مثلاً رنگ های سیاه و قهوه ای از درخت گردو، رنگ قرمز از ترشک، گل راعی و روناس، رنگ قهوه ای و خاکستری از برگ های توت سیاه و تمشک، رنگ زرد از چوب بلوط، اسپرک (ورث)، زرشک و ساسافراس، رنگ آبی از نیل بری، نیل و قره قاط، رنگ سبز از گیاه دم اسب.
- چسب ها (صمغ عربی و صمغ قطی)، مواد ژله ای (آگار، نشاسته، آلژینات، کاراژینان، فوریلاران و پکتین ها)، بافت دهنده ها (صمغ دانه اقاقیا و صمغ گوآر)، مواد امولسیون کننده (صمغ کارایا).
- تنظیم کننده های رشد گیاهی (برازینولید از شلغم)، و مواد آللوپاتیکی (ترپنوئیدها، کومارین ها، فلاونوئیدها، آلکالوئیدها، گلیکوزیدها، فنولیک اسیدها، گلوکوزینولات ها و تانن ها) که از گیاهان مختلف و برخی اسانس ها به دست می آیند. به عنوان مثال آرتمیزین و آرتی اتر که از گیاه گندواش بدست می آیند، سم های طبیعی هستند که از جوانه زنی بذر و رشد دانهال در گونه های مختلف گیاهی جلوگیری می کنند. در تحقیق دیگری معلوم شد که دو لاکتون سزکوئی ترپنی به نام های تاژیتینین و تاژیتینین و فلاونوئید هیسپیدولین که از گیاه Tithonia diversifolia بدست می آیند، می توانند مانع جوانه زنی تربچه، خیار و پیاز بشوند.
- جلوگیری از سبز شدن (S-کارون که از زیره سبز بدست می آید، بر روی سیب زمینی و پیاز اثر جلوگیری از سبز شدن داشته است).
- کاغذسازی (صمغ اولئورزین، صمغ عربی، صمغ گوار، نشاسته ی کاساو و کلوفون)، لاستیک و پلاستیک (صمع اولئورزین)، صنایع نفتی، رنگ (کلوفون) و صنایع موتوری.
منبع:
نجفی، فرزاد.، عبادی، محمدتقی.، عباسیان، جلال. ۱۳۹۰. فرایندهای برداشت، خشک کردن و فرآوری گیاهان دارویی و معطر. انتشارات دانشگاه شهید بهشتی تهران. ۳۸۰ ص.
https://medplant.ir/?p=34209