مقاله: تأثیر پتاسیم و براسینواسترویید بر برخی ویژگی‌های مورفوفیزیولوژیک و اسانس گیاه دارویی سرخارگل (Echinacea purpurea (L.) Moench) در رژیم‌های متفاوت فراهمی آب

 

نویسندگان

مریم اویسی عمران ۱  محسن زواره  ۲  فاطمه سفیدکن  ۳  بهلول عباس‌زاده ۴  سمانه اسدی صنم  ۴

۱ دانشجوی دکتری، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران

۲ دانشیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران

۳ استاد، بخش تحقیقات گیاهان دارویی، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

۴ استادیار، بخش تحقیقات گیاهان دارویی، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

 

چکیده

این پژوهش با هدف بررسی اثر کاربرد خاکی کود پتاسیم و محلول‌پاشی براسینواسترویید بر ویژگی‌های مورفوفیزیولوژیک و اسانس گیاه دارویی سرخارگل (Echinacea purpurea (L.) Moench) در پاسخ به فراهمی آب انجام شد. تیمارها شامل سه مقدار فراهمی آب (آبیاری در سطح ۹۰% ظرفیت زراعی (شاهد)، آبیاری در سطح ۶۰% رطوبت ظرفیت زراعی و آبیاری در سطح ۳۰% رطوبت ظرفیت زراعی) در کرت‌های اصلی و چهار مقدار کود پتاسیم (بدون کاربرد پتاسیم (شاهد)، ۵۰، ۱۰۰ و ۱۵۰ کیلوگرم K2O در هکتار) و محلول‌پاشی سه غلظت براسینواسترویید (محلول‌پاشی آب خالص (شاهد) و محلول‌پاشی با غلظت‌های ۰.۱ و ۱ میکرومولار) در کرت‌های فرعی بودند. تجزیه‌وتحلیل داده‌ها نشان داد که بیشترین میانگین ارتفاع بوته (۶۷.۸ سانتی‌متر)، تعداد برگ در بوته (۱۵۱)، تعداد گل در بوته (۱/۱۸)، وزن خشک گل (۹/۱۵۱ گرم در بوته) و وزن خشک اندام هوایی (۵۰۸.۶ گرم در بوته) در سال دوم، تیمار آبی شاهد و ۱۵۰ کیلوگرم در هکتار پتاسیم حاصل شد. بیشترین درصد اسانس (۷۶) در تیمار آبی ۶۰% ظرفیت زراعی و ۱۵۰ کیلوگرم پتاسیم در هکتار و ۱ میکرومولار براسینواسترویید بدست آمد. حداکثر عملکرد اسانس با مقدار ۰.۶۷ گرم در بوته مربوط به تیمار ۱۵۰ کیلوگرم در هکتار پتاسیم و ۱ میکرومولار در سال دوم بود. در کل، یافته‌های این پژوهش نشان داد که رژیم آبی ۶۰% ظرفیت زراعی همراه با ۱۵۰ کیلوگرم در هکتار پتاسیم و غلظت ۱ میکرومولار براسینواسترویید می‌تواند سبب کاهش اثرهای تنش و افزایش عملکرد اسانس و بهبود برخی از ویژگی‌های مورفوفیزیولوژیک گیاه سرخارگل شود.

 

دانلود