به گزارش شبکه خبری آموزشی گیاهان دارویی، فلاون ها و مشتقات آن ها (فلاونوئیدها) موادی هستند که به صورت آزاد در بسیاری از گیاهان و یا به صورت ترکیب همراه با گلیکوزیدها وجود دارند.

این مواد از نظر شیمیایی متعلّق به فنل ها می باشند. از برخی ترکیبات متعلق به این گروه می توان از کومارین ها و آنتوسیانین ها نام برد. مادّه اخیر (آنتوسیانین ها) بانی رنگ آبی و قرمز تعدادی از گل ها هستند.

مهمترین مشتقات فلاون ها معمولاً به رنگ زرد می باشد. (نام فلاون از کلمه لاتین «فلاووس» به معنای زرد گرفته شده است).

فلاون ها و آنتوسیانین ها در شیره های سلول های گیاهی محلول می باشد. از آن جا که فلاون ها در مواد مختلف به سادگی قابل حل نیستند، خارج ساختن آن ها از پیکر سلول مشکل است و این مسئله یکی از دلایل انجام نشدن مطالعات کافی در مورد تأخیر فلاون هاست.

فلاون ها در گیاهان خانواده های کاسنی، پروانه آسا، سداب و برخی خانواده های دیگر یافت می شوند.

هسپریدین، نارنجین و روتین از فلاونوئیدهایی هستند که بیشترین حجم تحقیق و مطالعه روی آن ها صورت گرفته است.

ماریتیغال گیاهی است که از فلاونوئیدهای آن برای مداوای بیماری ها و مسمومیت های مزمن کبدی استفاده می شوند.

ریشه گیاه شیرین بیان نیز حاوی مقادیر فراوانی فلاونوئید می باشد که برای مداوای بسیاری از بیماری های مربوط به اثنی عشر و تومورهای ناشی از برخی اختلال های دستگاه گوارش به کار می رود.

 

منبع:

امیدبیگی، رضا. ۱۳۹۲. تولید و فرآوری گیاهان دارویی. جلد اول. انتشارات به نشر (انتشارات آستان قدس رضوی). صفحه ۶۷.