- نویسنده : میترا زمانی
- 01 دسامبر 2020
- کد خبر 34016
- ایمیل
- پرینت
سایز متن /
مقاله: بررسی تنوع مورفولوژیکی و تأثیر چین برداشت در ژنوتیپهای چای کوهی (Stachys lavandulifolia Vahl.)
نویسندگان
فاطمه عرب صالحی ۱ مهدی رحیم ملک ۲ محمدحسین اهتمام ۳
۱ دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران
۲ دانشیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران
۳ استادیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران
چکیده
چای کوهی با نام علمی Stachys lavandulifolia Vahl. یکی از مهمترین گیاهان دارویی است که در صنایع دارویی و بهداشتی کاربرد داشته و پراکنش زیادی نیز در ایران دارد. بهمنظور بررسی تنوع مورفولوژیکی و تأثیر چین برداشت در ژنوتیپهای چای کوهی، آزمایشی بر روی ۴۱ ژنوتیپ جمعآوری شده از چهار منطقه فریدونشهر، دامنه، سمیرم و شهرکرد، در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه صنعتی اصفهان اجرا شد. براساس نتایج تجزیه واریانس تفاوت معنیداری بین ژنوتیپها، چینها و اثر متقابل ژنوتیپ و چین برای همه صفات مشاهده شد؛ اما بین تکرارها تفاوت معنیداری مشاهده نشد. نتایج مقایسه میانگین دادهها نشان داد که ژنوتیپ دامنه ۷ در چین دوم با ۳٫۳۳ گرم بیشترین وزن خشک را دارا بود. ژنوتیپ شهرکرد ۶ در چین اول با ۱۰۰ روز بیشترین روز تا گلدهی را داشت. همچنین ژنوتیپ دامنه ۲۰ در چین سوم بیشترین میزان اسانس (۳٫۱۱%) و ژنوتیپ دامنه ۱۷ در چین اول کمترین میزان اسانس (۰٫۰۴%) را داشت. بهطور کلی تنوع قابل ملاحظهای بین ژنوتیپها و چینهای مختلف مشاهده شد. براساس تجزیه خوشهای ژنوتیپها در چینهای مختلف گروهبندی متفاوتی داشتند.
برای دریافت مقاله کامل روی دکمه دانلود کلیک کنید
https://medplant.ir/?p=34016