بررسی تنوع مورفولوژیکی و تأثیر چین برداشت در ژنوتیپهای چای کوهی (Stachys lavandulifolia Vahl.)
![]() چای کوهی با نام علمی Stachys lavandulifolia Vahl. یکی از مهمترین گیاهان دارویی است که در صنایع دارویی و بهداشتی کاربرد داشته و پراکنش زیادی نیز در ایران دارد. |
|
آموزش، مهارت، اشتغال گیاهان دارویی، کشاورزی و طب سنتی (آموزشگاه جوانه سبز) |
مقاله: بررسی تنوع مورفولوژیکی و تأثیر چین برداشت در ژنوتیپهای چای کوهی (Stachys lavandulifolia Vahl.)
نویسندگان
فاطمه عرب صالحی ۱ مهدی رحیم ملک ۲ محمدحسین اهتمام ۳
۱ دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران
۲ دانشیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران
۳ استادیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران
چکیده
چای کوهی با نام علمی Stachys lavandulifolia Vahl. یکی از مهمترین گیاهان دارویی است که در صنایع دارویی و بهداشتی کاربرد داشته و پراکنش زیادی نیز در ایران دارد. بهمنظور بررسی تنوع مورفولوژیکی و تأثیر چین برداشت در ژنوتیپهای چای کوهی، آزمایشی بر روی ۴۱ ژنوتیپ جمعآوری شده از چهار منطقه فریدونشهر، دامنه، سمیرم و شهرکرد، در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه صنعتی اصفهان اجرا شد. براساس نتایج تجزیه واریانس تفاوت معنیداری بین ژنوتیپها، چینها و اثر متقابل ژنوتیپ و چین برای همه صفات مشاهده شد؛ اما بین تکرارها تفاوت معنیداری مشاهده نشد. نتایج مقایسه میانگین دادهها نشان داد که ژنوتیپ دامنه ۷ در چین دوم با ۳.۳۳ گرم بیشترین وزن خشک را دارا بود. ژنوتیپ شهرکرد ۶ در چین اول با ۱۰۰ روز بیشترین روز تا گلدهی را داشت. همچنین ژنوتیپ دامنه ۲۰ در چین سوم بیشترین میزان اسانس (۳.۱۱%) و ژنوتیپ دامنه ۱۷ در چین اول کمترین میزان اسانس (۰.۰۴%) را داشت. بهطور کلی تنوع قابل ملاحظهای بین ژنوتیپها و چینهای مختلف مشاهده شد. براساس تجزیه خوشهای ژنوتیپها در چینهای مختلف گروهبندی متفاوتی داشتند.
برای دریافت مقاله کامل روی دکمه دانلود کلیک کنید