مردم از مدّت ها پیش از افسنطین (Artemisia absinthium L) به عنوان ادویه و گیاهی اشتهاآور استفاده می کرده اند.

افسنطین در تعدادی از فارماکوپه ها به عنوان یک گیاه دارویی مهم معرفی شده است. برگ ها و پیکر رویشی افسنطین، دارای مواد مؤثره ارزشمندی است که از آن ها برای معالجه ی نفخ شکم استفاده می شود. این مواد سبب هضم غذا و تنظیم کار کیسه صفرا نیز می شوند. از اسانس این گیاه در صنایع نوشابه سازی و کنسرو سازی استفاده می شود. این اسانس دافع حشرات است. استعمال خارجی اسانس افسنطین، باعث کاهش دردهای رماتیسمی می گردد.

افسنطین، گیاهی است چندساله که بین ۸ تا ۱۰ سال عمر می کند؛ ولی محصول آن فقط تا ۵ سال بازدهی اقتصادی دارد. منشأ این گیاه مناطق معتدل آسیا و اروپا گزارش شده است.

پیکر رویشی افسنطین تلخ مزه است. این گیاه عطر مخصوصی دارد که ناشی از وجود اسانس می باشد. مقدار اسانس افسنطین متفاوت و بین ۰/۲ تا ۰/۹ درصد است. ترکیبات مهم اسانس عبارتند از: «تویول» (۲۵ تا ۷۰%) و «آلفا» و «بتاتویون» (۳ تا ۱۳%) مقدار این دو ماده، در مرحله گلدهی به بیشترین حد خود می رسد. ترکیبات دیگر اسانس عبارتند از «سابینن»، «میرسن» و «ب-سیمول». در اسانس بعضی گیاهان (بسته به شرایط اقلیمی محل رویش)، مقدار کمی «کامازولن» نیز وجود دارد.

مصرف زیاد افسنطین مناسب نیست و باعث بروز برخی ناراحتی های عصبی و گوارشی می شود.

افسنطین در کشور های آمریکا، روسیه، آلمان، فرانسه و زلاندنو در سطوح وسیع کشت می شود.

 

 

منبع:

امیدبیگی، رضا. ۱۳۹۲. تولید و فرآوری گیاهان دارویی. جلد دوم. انتشارات به نشر (انتشارات آستان قدس رضوی). صفحات ۲۹۴-۲۸۹.