مقاله:‌ مروری بر اثرات گیاه دارویی زعفران همراه با فعالیت‌های بدنی

بابک هوشمند مقدم*۱، امیر رشیدلمیر۲، سیدرضا عطارزاده حسینی۲، عباسعلی گائینی۳

۱- گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران ، b.hooshmand.m@gmail.com

۲- گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

۳- گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت‌ بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه تهران، تهران، ایران

 

چکیده: 

پژوهشگران همواره به دنبال الگوهای ترکیبی مناسبی از تغذیه و فعالیت‌های بدنی برای پیشگیری و درمان بیماری‌ها، افزایش تندرستی و بهتر شدن عملکرد بدنی بوده‌اند. هدف این مطالعه ارائه یک مقاله مروری از بررسی‌های انجام‌شده درباره تأثیر تعاملی زعفران و فعالیت بدنی است. در این مطالعه، اطلاعات مربوط به تعامل مصرف زعفران و فعالیت بدنی از پایگاه‌های اطلاعاتی فارسی و انگلیسی معتبر تا سال ۲۰۱۹ دستی بررسی شد. از ۲۹ مطالعه یافت شده با در نظر گرفتن معیارهای ورود و خروج، درنهایت ۲۳ مطالعه انتخاب و بررسی شد. از بین این مطالعات، ۸ مورد تعامل مصرف زعفران و فعالیت ورزشی کوتاه‌مدت را مطالعه کرده‌اند که نتایج آنها تقویت دستگاه آنتی‌اکسیدانی، افزایش عملکرد قلبی تنفسی و کاهش کوفتگی عضلانی را در پی داشته است. ۹ مورد، تعامل مصرف زعفران و فعالیت ورزشی مقاومتی درازمدت را بررسی کرده‌اند که نتایج آنها افزایش هورمون‌های تستوسترون، FSH، LH، استرادیول، بهتر شدن ترکیب بدنی، کاهش عوامل خطر قلبی عروقی، کنترل گلوکز ناشتایی و افزایش عملکرد دستگاه تولیدمثل را نشان می‌دهد. ۶ مورد، تعامل مصرف زعفران و فعالیت ورزشی هوازی درازمدت را بررسی کرده که تقویت دستگاه آنتی‌اکسیدانی، بهتر شدن گلوکز خون، بهتر شدن بیماری‌های تنفسی و بهتر شدن شاخص‌های گلایسیمیک را نشان می‌دهند. در مجموع، تعامل مصرف زعفران و فعالیت بدنی موجب ارتقای دستگاه‌های بدنی و تنظیم توابع سوخت و سازی می‌شود. بخش اعظم پژوهش‌ها علت آن را همبستگی و هم‌افزایی این دو بویژه وجود متابولیت‌های زعفران خصوصاً فلانوئیدها (کروستین و کروسین) و نیز ترکیبات پلی فنولی و افزایش دستگاه دفاعی آنتی‌اکسیدانی توسط زعفران را ذکر کرده‌اند.

 

برای دریافت مقاله کامل روی دکمه دانلود کلیک کنید

دانلود