به گزارش شبکه خبری آموزشی گیاهان دارویی به نقل از خبرگزاری فارس، گیاهان از ارزش و اهمیت بالایی در سلامت و بهداشت جهانی برخوردار هستند و در بسیاری از کشورهای در حال توسعه طب گیاهی به عنوان بخش مهمی از سیستم درمانی آنها شناخته میشود تنوع اقلیمی و کلینیکی ایران وجود ۱۱ اقلیم از ۱۳ اقلیم شناخته شده جهان و وجود ۳۰۰ روز آفتابی در سال موجب شده ایران از تنوع گیاهی قابل توجهی برخوردار شود و تعداد گونههای گیاهی شناخته شده در آن بیش از ۸ هزار گونه باشد.
استانهای خراسان رضوی، خراسان جنوبی، فارس، کرمان، همدان و اصفهان به ترتیب بیشترین سطح زیر کشت و تنوع گیاهان دارویی را به خود اختصاص دادهاند که ۸۹ درصد از سطح زیر کشت گیاهان دارویی کشور در آنها قرار دارد.
استان همدان از گذشته های دور به واسطه داشتن موقعیت جغرافیایی و آب و هوای مناسب یکی از قطبهای اصلی گیاهان دارویی در کشور بوده و شواهد تاریخی نشان میدهد که ابوعلی سینا حکیم نامآور و پزشک ایرانی از این گیاهان بسیار نام برده تا جایی که کتاب «قانون» خود را در این شهر به پایان رسانده است.
استان همدان در زمینه تولید گشنیز و رازیانه رتبه نخست کشور را دارد و ۱۹ قلم گیاه دارویی در این استان کشت میشود که عمدهترین آنها گل گاوزبان، سنبل الطیب، بابونه و آویشن، خاکشیر، نعنا فلفلی، ختمی، بهلیمو، اسطوخودوس، آرتیشو یا کنگر فرنگی گل همیشه بهار و کاسنی است.
شهرستان نهاوند قطب کشاورزی استان همدان که در زمینه تولید بسیاری از محصولات کشاورزی دارای رتبه نخست استان و کشور است منطقه مناسبی برای کشت گیاهان دارویی به شمار میرود در این منطقه گیاهان دارویی توسط کشاورزان به ویژه روستاییان در مزارع و یا داخل باغ کشت میشود و با توجه به سودآور بودن آن کشت محصولات در سالهای اخیر مورد استقبال قرار گرفته است.
سرپرست جهاد کشاورزی نهاوند در گفتوگو با فارس با اشاره به شرایط مناسب این شهرستان برای کشت گیاهان دارویی اظهار کرد: این شهرستان با دارا بودن آب و هوای معتدل کوهستانی زمینهای حاصلخیز و شرایط آبی مناسب به عنوان قطب کشاورزی استان همدان شناخته شده است.
شهرستان نهاوند علاوه بر داشتن آب و هوای مناسب و اقلیم مساعد از گیاهان دارویی برخوردار است که اسانس ان از غلظت و ترکیبات خاصی برخوردار بوده مشتریان خاص خود را داراست.
سرپرست جهاد کشاورزی نهاوند با بیان اینکه در حال حاضر یکی از مهمترین گیاهان دارویی که در این شهرستان کشت می شود محصول گشنیز است افزود: در حال حاضر گشنیز بذری در سطح ۲ هزار و ۲۰۰ هکتار از اراضی کشاورزی این شهرستان کشت میشود و بیش از ۵ هزار تن از آن محصول برداشت میشود.
وی به ظرفیتهای منحصر به فرد این شهرستان در کشت گشنیز اشاره کرد و افزود: شهرستان نهاوند در حال حاضر ۹۰ درصد مجموع محصول گشنیز استان و ۷۰ درصد محصول کل کشور را تولید میکند که این ظرفیت میتواند یک برند برای نهاوند باشد.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان نهاوند در ادامه با معرفی دیگر گیاهان دارویی موجود از گل محمدی و زعفران به عنوان دو نوع دیگر از گیاهان دارویی که در این شهرستان کشت میشوند گفت: با توجه به آب و هوای مساعد شهرستان چندین سال است زعفران در این شهرستان کشت میشود که امسال بیش از ۱۳ هکتار از اراضی زیر کشت این محصول رفته و سالانه ۷۹ کیلوگرم از آن برداشت میشود.
وی در رابطه با میزان کشت گل محمدی در اراضی زراعی این شهرستان اظهار کرد: گل محمدی در ۱۳ هکتار از اراضی نهاوند کشت شده که سالانه ۲ هزار و ۶۰۰ کیلو گل از آن برداشت میشود، کار فرآوری آن در واحدهای فنی و مکانیزه موجود در شهرستان صورت گرفته و از آن ۳۱ هزار و ۲۰۰ لیتر گلاب و یکهزار و ۷۳۲ کیلو برگ خشک گل به دست میآید.
کمالینژاد با بیان اینکه این شهرستان هم به لحاظ تنوع کشت گیاهان دارویی و هم به لحاظ سطح زیر کشت مقام اول استان را داراست اضافه کرد: اگرچه ممکن است برخی شهرهای استان در یک نوع گیاه دارویی مقام اول را داشته باشد اما نهاوند هم در زمینه تنوع گونههای گیاهی و هم در خصوص سطح زیر کشت در سطح استان مقام اول را داراست.
وی ادامه داد: این اتفاق فرصتی کمنظیر برای توسعه کشت انواع گیاهان دارویی و سرمایهگذاری روی آنهاست تا با توجه به صرفه اقتصادی به لحاظ اشتغالزایی و کمآببر بودن آنها بتوان زمینه توسعه کشت انها را در سطح شهرستان فراهم آورد.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان نهاوند به انواع گونههای گیاهان دارویی که در حال حاضر در این شهرستان کاشته میشود پرداخت و گفت: خوشبختانه با استقبال خوب کشاورزان امسال بیش از ۱۸ گونه گیاهان دارویی مانند کاسنی، گل همیشه بهار، مرزنجوش، اسطوخودوس، مریم گلی، موسیر، سیر، بادرنجبویه، به لیمو، رازیانه و ارزن در سطح بیش از ۷۲ هکتار از مزارع این شهرستان کشت شده است.
وی افزود: برخی از این محصولات به شرکتهای دارویی باریج اسانس در تهران و کهکیلویه صادر میشود و بر همین اساس با توجه به درآمدزایی خوبی که عاید کشاورزان منطقه شده نسبت به سالیان گذشته از افزایش قابل توجهی برخوردار بوده است.
یکی از گیاهان دارویی مهم نهاوند گل همیشه بهار است، از این گیاه برای درمان بیماریهای پوستی ناشی از سوختگی ویژه در کودکان استفاده میشود و علاوه بر آن انواع محلولها کرم و صابونهای مختلف از آن به دست میآید.
کتیرای نهاوند به عنوان یکی دیگر از محصولات گیاهی این شهرستان است که از لحاظ مرغوبیت شهرت جهانی دارد و در صنایع دارویی و چسبسازی کاربرد فراوانی دارد.
https://medplant.ir/?p=33099