- نویسنده : میترا زمانی
- 26 مارس 2019
- کد خبر 32327
- ایمیل
- پرینت
سایز متن /
چشمانی کاملاً باز
جایگزینی (تقلبات و اشتباهات) در گیاهان دارویی
دکتر مهدی وزیریان
استادیار گروه فارماکوگنوزی و مسئول هرباریوم دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی تهران و دبیر انجمن فارماکوگنوزی ایران
به نقل از مستند مکتوب چهارمین جشنواره ملی گیاهان دارویی، فرآورده های طبیعی و طب ایرانی- ۲۱الی ۲۴ آبان ماه ۱۳۹۷
(به کوشش تیم پژوهشی شبکه خبری گیاهان دارویی- شرکت سیمرغ سبز امید)
برای دریافت این مستند روی دکمه دانلود کلیک کنید
موضوع بحث من در واقع، “تقلّب در گیاهان دارویی” بود، اما در حال تمرین بر استفادهی بهتر از واژهها هستم؛ به کار بردن واژگان مثبت، در جایگاهی که حتی موضعی غیر مثبت در میان است، به کنترل رفتار ما در قبال یکدیگر کمک میکند. خود واژه اما از کجا آمده؟ با ریشهای عربی (بر وزن تَفَعُّل از قَ لَ بَ)، به معنای “برگرداندن و دگرگون ساختن به خواست خود”، که به تغییر و تبدیل اشاره دارد؛ از آن جمله در دعای تحویل سال که باریتعالی را مُقَلِّبَ القُلُوب (اولی، تغییردهنده و دومی، دلها که انگار به معنای خِرَد و فهم اصلی نیز هست) مینامیم و چنانکه سعدی (علیه الرّحمه) فرمود:
همیشه تا که فلک را بوَد تَقَلّب دور همیشه تا که زمین را بوَد ثبات و قرار
تقلّب در واقع تیغی دو لبه است و میتواند تغییری از نیکی به ناخوبی یا بالعکس باشد و مثبت بودن یا نبودن آن به نوع این تغییر بستگی دارد. با اینحال، آنچه به معنای عام این کلمه پذیرفته شده، معنای مورد پسندی نیست و به ایجاد تغییر یا دگرگونی نادرست اشاره دارد.
اما تقلّب از کجا آمد؟ مانند بسیاری از ناخوبیهای انسانی، از خودخواهی؛ این مهمترین ویژگی انسان که در غریزه، برای محافظت خود و دوستداشتنیها قرارداده شد و مانند بسیاری دیگر، گاهی به راه نادرست استفاده میشود. در معنای دقیق کلمه، این جایگزینی، موضوعی عمدی است، اما گاهی اصل نبودن، به دلیل ناآگاهی عرضهکننده نیز میباشد.
در بحث گیاهان دارویی، وقتی به دنبال گیاهی خاص میگردیم، اولین نکته، همین خاص بودن است؛ مثلاً، “آویشن شیرازی” میخواهم؛ که در این خواستن، شناسایی، مهمترین نیاز شما خواهد بود و برای این امر، به گیاهشناس نیاز دارید. اگرچه در بهترین حالت، متخصص گیاهشناسی راهگشای شماست، اما در هر صورت، تجربهی صحیحِ غیروابسته به سخن دیگران، مهمترین نقش یاریگر را خواهد داشت. باید مشاهده کنیم و بر اساس مقایسه با آنچه به عنوان اصل گیاه آویشن شیرازی در بین دانشمندان پذیرفته شده، تشخیص دهیم. فرد متبحر در تشخیص، صحیح را از ناصحیح بازمیشناسد و فرد نابلد، اشتباه میکند.بهطورکلی، دلایل عرضه گیاه تقلبی را میتوان گرانتر بودن گیاه اصلی یا کمیابتر بودن آن در منطقهی مورد نیاز (عدم تطابق عرضه و تقاضا) دانست.
اما انتخاب و تهیهی گیاه تقلبی بهجای اصل چه مشکلاتی به همراه دارد؟ اول، در مورد گیاهان دارویی صحبت میکنیم و داروها، اولاً به دلیل رسیدن به درمان مصرف میشوند و ثانیاً، به هر صورت با عوارضی همراهاند؛ بدینصورت، مصرف گیاه غیر اصل ممکن است به عدم دستیابی به نتیجه ی مطلوب (که در یک جامعهی بزرگ ممکن است به بروز بیاعتمادی مردم و کادر درمانی به اثربخشی داروهای طبیعی منجر شود) و یا بروز عوارض ناخواستهای که ممکن است جدی باشند منجر شود. باید دقت کرد که گاهی جایگزینی در گیاهان دارویی، به دلیل اشتباه رایج صورت میپذیرد و به دلیل حصول نتیجه ی درمانی مشابه (حتی در حد ضعیفتر)، حضور جایگزین شده نیز پذیرفتهشده است.
گیاهان دارویی (بهجز شکل عصاره گیری شده)، در اشکال مختلفی در بازار عرضه میشوند؛ بهندرت (به دلیل امکان فاسدشدن در حضور آب بیشازحد مجاز در بافت گیاه) به شکل نسبتاً تازه، مانند برگهای صبر زرد (آلوئه) که معمولاً از ژل آبدار آن استفاده میشود؛ گیاه خشکشده (که درواقع میزان آب آن تا حد زیادی کاهشیافته) که شامل اغلب بخشهای گیاه یا حداقل اندام هوایی آن است، اندام خاصی از گیاه دارویی (مثلاً ریشه ی شیرینبیان یا میوهی زنیان)، فرآوردههای ترشحی گیاهان (مثل صمغها) و نمونه های پودر شده که تقریباً به ترتیب، تائید اصل بودن گیاه، بهتدریج دشوارتر و نیاز به کسب علوم مختلف برای شناسایی، بیشتر میشود.
از گیاه تازه یا خشک و کمی خردشده شروع میکنیم. اول، باید بدانیم که برای ساده کردن رفتارشناسی و تعیین انتظارات از هر موجود زنده، تمامی آنها را طبقهبندی کردهاند و مبنای این طبقهبندی (به بیان علمی، تاکسونومی)، در ابتدا ظاهر موجود و در سالهای اخیر، ژنتیک است. اگر از بحث ژنتیک که پیچیدهتر و نیازمند آزمونهایی است که در دسترس همگان نیست بگذریم، شناسایی شباهتهای ظاهری، از مهمترین روشهای طبقه بندی بوده و به آن “طبقهبندی طبیعی” میگویند. البته بین این روش و روش استفاده از ژنوم نیز رابطههای عمیقی برقرار است؛ طبیعی است که ژنوم شبیهتر، ظاهر شبیهتر را نیز بسازد (و به طور مثال، شما به اقوامتان شبیهتر از اغلب انسانها باشید). بر این اساس، تمام جانداران در طبقات مختلف طبقهبندی میشوند که از آن جمله میتوان به رده، راسته، خانواده، جنس و گونه اشاره نمود. دوم اینکه از چند صدسال پیش، برای رهایی از اسامی مختلفی که به هر گیاه، در هر مکان داده میشد، نامی واحد برای هر موجود انتخاب گردید که مبنای شناسایی دقیق امروزی، همین نام علمی (که به دلیل استفاده از واژههای لاتین، بهصورت کج نوشته میشود) است و تمامی منابع معتبر دنیا، برای اثبات ارجاع درست به یک موجود، آن را توسط جانورشناس مربوطه، مورد شناسایی دقیق نام علمی قرار میدهند که در مورد گیاهان، این کار در هرباریومها که مراکز شناسایی و ثبت گیاهان هستند، انجام میشود و پس از تهیه نمونهی خشک و فشردهشدهای از گیاه تازه (نمونه هرباریومی)، شمارهی مرجعی برای اثبات شناسایی درست گیاه، به فرد اعطا میشود. دانستن اطلاعاتی در مورد ویژگیهای یک خانوادهی گیاهی (مثلاً خانواده نعنائیان/ Lamiaceae یا Labiatae) که عمدهی اعضای این خانواده بر اساس وجود ویژگیهای مشترکی تعریفشدهاند، در زمان شناسایی اصل از نااصل، تا حدودی کمککننده خواهد بود؛ اینکه مثلاً بتوانید تشخیص دهید یکی از گیاهان این خانواده مانند فرنجمشک یا وارنگبو (با نام علمی Melissa officinalis که اغلب در میان عام به آن بادرنجبویه گفته میشود)، با جایگزین شناختهشدهی آن یعنی گیاه Asperugo procumbens که از خانوادهی دیگری (Boraginaceae یا گاوزبان)ست، متفاوت است .
درعینحال، در بسیاری از موارد، تقلب، به خاطر تلاش فروشنده برای عدم شناسایی راحت، تا حد زیادی موضوع شباهت به مورد اصلی را در نظر گرفته و تفاوتها بهراحتی قابلتشخیص نیستند. در این بخش، نیازمند اطلاعات تکمیلی و جزئیتری در روش شناسایی گیاه اصلی هستیم که از موضوعات رشته ی فارماکوگنوزی (از تخصصهای رشتهی داروسازی) و در بخش شناسایی گیاه، گیاهشناسی میباشد. در این علوم، سطوح پایینتر طبقهبندی (شامل جنس و گونه) که شباهتهای بسیار بیشتری در بین اعضای یک جنس و (بیش از آن) گونه وجود دارد، از نظر وجود تفاوتهای حتی کوچک مانندِ محدودهی اندازهی برگ موردبررسی قرار میگیرد که البته وجود تفاوتهای حسی دیگر (غیر از دیدن)، مانند بو، رنگ، مزه (درجایی که خطر مسمومیت با بلع گیاه کاملاً رد شده باشد) و در مراحل پیشرفته تر، آزمونهای آزمایشگاهی نیز میتواند مورداستفادهی محقق یا خریدار قرار گیرد.
این مطلب، تنها مقدمهای بر روشهای پیشگیری از فریب خوردن از تقلب است که خواننده را به پیگیری آن در منابع موثق دیگر تشویق میکند. از بهترین منابعی که برای مقایسهی اقلام عرضهشده در بازار گیاهان دارویی با نمونهی اصلی در اختیار داریم، کتاب “متداولترین گیاهان دارویی سنتی ایران” (به قلم دکتر غلامرضا امین از انتشارات دانشگاه علوم پزشکی تهران) است که به خصوص با مجموعه عکسهای با ارزش و بینظیر خود، در این بخش، راه گشای متقاضیان خواهد بود.
همهی این موارد را که فرامیگیرید، موضوع دیگری پیش میآید: عرضهی گیاهان دارویی به شکل پودر شده! خرد کردن گیاهان دارویی به چند هدف صورت میگیرد: آمادهسازی برای مصرف (ریختن در کپسولهای دارویی یا عصارهگیری به شکل دمکرده یا جوشانده و غیره، که با افزایش سطح تماس گیاه با حلال مورد استخراج یا شیرهی معده، عصارهگیری یا جذب آن را تسهیل میکند)، کم کردن فضای اشغالشده توسط گیاه، یا فراهم کردن امکان تقلّب! البته در این بخش، تقلّب، همیشه بهصورت جایگزینی کامل صورت نمیپذیرد و اغلب با رقیق کردن ماده گیاهی اصلی با مادهی ارزانتر (مانند نشاسته) یا حتی داروهای دیگر، بهخصوص داروهای غیرطبیعی (که بهخصوص در مورد داروهای دستساز مورد نگرانی جامعهی پزشکی است) انجام میشود. در اینجا به علم کنترل ماکروسکوپی (در لغت به معنای درشت بینی) و میکروسکوپی (به معنای ریزبینی) نیازمندیم که بخشی از علم فارماکوگنوزی (شناخت داروهای طبیعی) ست و به آن خرده نگاری میگویند. در بررسی ماکروسکوپی، ویژگیهای اصلی یک پودر (شامل رنگ، بو، مزه، اندازهی پودر و میزان محلولیت آن در آب مقطر) مورد آزمایش قرار میگیرند (هرچند، همانطور که گفته شد، در صورت عدم اطمینان از بیخطری یک پودر، بو و مزهی آن را نمیتوان مورد آزمایش قرارداد، چرا که برخی از گیاهان دارویی در دوز بسیار کم هم اثرات مسمومیتزایی به همراه خواهند داشت و همینطور، برخی سموم بسیار خطرناک نیز بهصورت پودر عرضه میشوند). در این بخش، به تجهیزاتی نیاز داریم که در دسترس هستند. در بخش بعدی (میکروسکوپی) اما، به تجهیزات بیشتری مانند میکروسکوپ نوری یا الکترونی، حلالها، معرفها و مواد شوینده نیاز داریم که معمولاً در آزمایشگاهها یافت میشوند. در کنار این، تهیه گیاه زندهی مورد تائید از نظر نام علمی، خشک و پودر کردن قسمت مشابه مورداستفادهی آن و مقایسهی ویژگیهای ماکروسکوپی و میکروسکوپی (شامل آرایش بافتها و حضور سلولها و ساختارهای شناساگر) و آشنایی با روشهای رنگآمیزی اختصاصی و عمومی برای ایجاد تصویر دقیقتری برای شناسایی، اصول این علم را تشکیل میدهند. درعینحال، کتابهایی نظیر فارماکوپه ها یا دارونامه ها که ممکن است برای یک کشور یا مجموعهای از کشورها تهیه شده باشد .
چنانچه در بخش دوم به منبع فارسی مناسبی برای کسب اطلاعات بیشتر نیاز دارید، کتاب “گیاهان دارویی شاخص در پزشکی و صنایع، کنترلهای ماکروسکوپی و میکروسکوپی” (انتشارات چهارباغ)، نوشتهی دکتر نصر ا… قاسمی دهکردی (از اساتید فارماکوگنوزی)، توصیه میشود.
روشهای پیچیدهتری شامل استفاده از روشهای کروماتوگرافی و طیفسنجی و همچنین شناسایی ترکیبات شیمیایی موجود در گیاهان که نیازمند تجهیزات بیشتری هستند نیز برای شناسایی گیاهان دارویی وجود دارند که استفاده از آنها نیازمند فرد متخصص در این زمینه است .
برگ سنا (Senna alexandrina) و برگ مورد (Myrtus communis):
گیاهانی از دو خانوادهی مختلف که قسمت مورداستفادهی هر دو، عمدتاً برگها میباشد. این دو شباهت نسبی دارند اما با مشاهدهی ظاهر ضخیمتر برگ مورد (حالت چرمی) و بوی معطر و مشخص آن با مالش برگ در بین انگشتان، قابلتفکیک هستند.
گل بنفشه معطر (Viola odorata) و پنیرک (Malva sylvestris):
گلهای این دو گیاه به خاطر شباهت رنگ، گاهی بهجای همدیگر عرضه میشود. با این حال با توجه کردن به کاسبرگ دو ردیفهی پنیرک که نشاندهندهی خانواده Malvaceae میباشد، بهعلاوهی با بوی معطر بنفشه معطر، اندازهی کشیدهتر گلهای پنیرک و حضور ساقههای ظریف بنفشه معطر، از یکدیگر قابلتشخیص هستند.
بابونه شیرازی/آلمانی/اروپایی (Matricaria chamomilla) با بابونه کاذب (Tripleurospermum disciforme):
گلهای انواع بابونه ممکن است بهجای یکدیگر در بازار عرضه شوند. برای شناسایی نمونهی اصلی باید به برآمدگی مشخص نهنج گل بابونه شیرازی (که در واقع از تعداد زیادی گل تشکیلشده است) که توخالی میباشد توجه نمود. درواقع نام گونهی بابونهی گاوی (discidorme، به معنای “به شکل دیسک”) گویای تفاوت ظاهر مجموعه گلهای این دو است.
زعفران (Crocus sativus) با گلرنگ (Carthamus tinctorius):
از گلرنگ (بخش گلها) به دلیل شباهت رنگ ایجادشده توسط آن به جای زعفران (بخش خامه و بهخصوص کلاله) و به دلیل ارزانتر بودن گلرنگ، در صنایع غذایی استفاده میشود. بااینحال، گلهای این دو گیاه بسیار متفاوت است و در صورت پودر شدن نیز، با رنگ و عطر خاص زعفران قابلتشخیصاند. ممکن است که زعفران را با پودر فلفل قرمز و موارد دیگری با رنگ مشابه دیگر نیز مخلوط کنند که در صورت بررسی ماکروسکوپی و میکروسکوپی قابلردیابی است.
دنیای پیرامون ما، در بازی بزرگی به نام زندگی، درسهای زیادی برای آموختن دارد. باشد که با تجهیز به علم، با چشمانی کاملاً باز به سمتش برویم تا بهمانند ابراهیم (ع)[۱]، سره را از ناسره بازشناسیم.
[۱] “فَلَمَّا رَأَى الشَّمْسَ بَازِغَهً قَالَ هَذَا رَبِّی هَذَا أَکْبَرُ فَلَمَّا أَفَلَتْ قَالَ یَا قَوْمِ إِنِّی بَرِیءٌ مِمَّا تُشْرِکُونَ” پس چون خورشید را برآمده دید، گفت: این پروردگار من است. این بزرگتر است و هنگامیکه افول کرد، گفت: اى قوم من، من از آنچه [براى خدا] شریک میسازید بیزارم (۷۸-انعام).
https://medplant.ir/?p=32327