- نویسنده : میترا زمانی
- 11 فوریه 2019
- کد خبر 32256
- ایمیل
- پرینت
سایز متن /
مقاله: بررسی برخی صفات فیتوشیمیایی گیاه دارویی چایترش (Hibiscus sabdariffa L.) تحت تأثیر سیستمهای مختلف تغذیهای و آب آبیاری
نویسندگان
بهاره پارسامطلق۱؛ پرویز رضوانی مقدم email 2؛ رضا قربانی۲؛ ذبیح اله اعظمی ساردویی۳
۱دانشآموخته دکترای اگرواکولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
۲استاد، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
۳استادیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه جیرفت، جیرفت، ایران
چکیده
با هدف مطالعه تأثیر سیستمهای مختلف تغذیهای و سطوح مختلف آب آبیاری بر برخی خصوصیات فیتوشیمیایی گیاه دارویی چایترش (Hibiscus sabdariffa L.)، آزمایشی در دو سال زراعی ۹۲-۱۳۹۱ و ۹۳-۱۳۹۲ در دانشگاه جیرفت، بهصورت کرتهای خرد شده نواری در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از: سطوح مختلف آب آبیاری در سه سطح ۶۰، ۸۰ و ۱۰۰ درصد نیاز آبی گیاه که بهعنوان فاکتور کرتهای اصلی در نظر گرفته شدند و منبع تغذیه گیاه در ۵ سطح (کود زیستی مایکوریزا، ورمیکمپوست، کود گاوی و کود شیمیایی (NPK) و تیمار شاهد) که بهعنوان فاکتور کرتهای فرعی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس مرکب طی دو سال آزمایش، تأثیر معنیدار تیمارهای تغذیهای و سطوح مختلف آب آبیاری را بر محتوای فنل کل، آنتوسیانین، اسیدیته کاسبرگ، درصد روغن دانه و درصد پروتئین دانه گیاه نشان دادند. در منبع تغذیهای ورمیکمپوست و کود گاوی بیشترین میزان آنتوسیانین بهترتیب با ۳٫۰۵ و ۲٫۸۷ (میلیگرم/ گرم وزن خشک)، فنل کل با ۱۲٫۵۲ و ۱۲٫۹۰ (میلیگرم/ گرم وزن خشک) و اسیدیته ۰٫۸۱ و ۰٫۸۷ (گرم/ ۱۰۰ گرم وزن خشک) کاسبرگ مشاهده شدند. همچنین سطح ۶۰% و ۱۰۰% نیاز آبی گیاه بهترتیب بیشترین و کمترین میزان آنتوسیانین (۳ و ۲٫۱۹ میلیگرم/ گرم وزن خشک)، فنل کل (۱۳٫۰۴ و ۱۰٫۸۱ میلیگرم/ گرم وزن خشک) و پروتئین دانه (۲۰٫۹۰% و ۲۰٫۰۱%) را تولید کردند. علاوهبراین، مقدار آنتوسیانین تحت تأثیر اثرات متقابل سیستمهای تغذیهای و سطوح آبیاری و درصد روغن دانه نیز تحت تأثیر برهمکنش سال در آبیاری قرار گرفتند. البته ویتامین C کاسبرگ تحت تأثیر هیچیک از تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت.
برای دریافت مقاله روی دکمه دانلود کلیک کنید
https://medplant.ir/?p=32256