×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

آخرین اخبار

امروز : پنج شنبه, ۳۰ فروردین , ۱۴۰۳  .::.  اخبار منتشر شده : 0 خبر

تأثیر نانو‌اکسید آهن و سولفات روی بر میزان کلروفیل، آنتوسیانین، فلاونوئید و عناصر معدنی برگ نعناع فلفلی (Mentha piperita L.) در شرایط آب و هوایی کرج

نویسندگان
مراد محمدی۱ ؛ ناصر مجنون حسینی ۲ ؛ محمد دشتکی۳
۱- دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران
۲- استاد، دانشکده کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران
۳- کارشناس ارشد، گروه اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران

چکیده
به‌منظور بررسی تأثیر نانو‌اکسید آهن و سولفات روی بر صفات رنگیزه‌‌ای و عناصر مختلف برگ نعناع فلفلی (Mentha piperita L.)، آزمایشی به‌صورت فاکتوریل با دو عامل کود آهن (نانو‌اکسید آهن) و کود روی (سولفات روی) در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با ۳ تکرار در مزرعه تحقیقاتی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران (کرج) در سال ۱۳۹۲ اجرا شد. کود آهن در ۴ سطح (شامل ۰، ۲۵/۰، ۵۰/۰ و ۷۵/۰ گرم بر لیتر آب) و کود روی ۳ سطح (شامل ۰، ۲۵ و ۵۰ کیلوگرم در هکتار سولفات روی) در نظر گرفته شدند و به‌صورت برگ‌پاشی بکار رفتند. صفات رنگیزه‌ای مانند غلظت آنتوسیانین، فلاونوئید (در طول موج ۲۷۰ نانومتر)، غلظت کلروفیل کل و عناصر (کلسیم، منیزیم، آهن، روی و فسفر) در برگ مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج آزمایش نشان داد که سطوح کودهای روی و آهن بر صفات فلاونوئید و کلروفیل کل تأثیر معنی‌داری داشتند، اما بر میزان آنتوسیانین تأثیر معنی‌داری مشاهده نشد. همچنین اثر متقابل نانو‌اکسید آهن و سولفات روی بر تمام صفات مورد بررسی بجز آنتوسیانین در سطح ۵% معنی‌دار بودند. بیشترین میزان آهن (۵۷/۱۳۶۳ میلی‌گرم بر کیلوگرم) در برگ نعناع وقتی حاصل شد که از تیمار ۷۵/۰ گرم در لیتر آهن استفاده شد و کمترین میزان آن (۷۸/۱۰۷۳ میلی‌گرم بر کیلوگرم) در محلول‌پاشی با غلظت ۲۵/۰ گرم در لیتر آهن بدست آمد. در مجموع نتایج تحقیق نشان داد که اثر کاربرد کود سولفات روی (میزان ۲۵ کیلوگرم در هکتار) و کود نانو آهن (سطح ۷۵/۰ گرم در لیتر) سبب افزایش آهن برگ و متعاقب آن افزایش کلروفیل برگ شد که از طریق محلول‌پاشی می‌تواند بهینه‌سازی شود.

کلیدواژه ها: آهن برگ؛ نعناع فلفلی (Mentha piperita L.)؛ محلول‌پاشی؛ صفات رنگیزه‌ای

http://ijmapr.areeo.ac.ir/article_107994_44a3669c26f623ac5e33c40133f7666a.pdf

برچسب ها :

این مطلب بدون برچسب می باشد.

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.