به گزارش شبکه خبری آموزشی گیاهان دارویی به نقل از ایرنا، تجویز داروهای شیمیایی که در ۱۰۰ سال اخیر رشد قابل توجهی داشته است طبق گفته داروسازان و دانشمندان علوم پزشکی عوارض سوء زیادی دارد و این در حالیست که براساس جدیدترین تحقیقات پزشکی، مصرف داروهای گیاهی کمترین عوارض جانبی را دارد.
دکتر شاپور شیدا پزشک پیشکسوت تبریزی می گوید: تحقیقات دارویی نشان می دهد که مصرف بی رویه داروهای شیمیایی می تواند به اعضای بدن انسان به ویژه کلیه ها و کبد آسیب جدی برساند و جریان گردش خون را با خطراتی مواجه سازد.
رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی می گوید: با توجه به اقبال بیشتر مردم به استفاده از گیاهان دارویی و طب سنتی، وزارت جهاد کشاورزی طرح های ویژه ای در دست اجرا دارد که تشکیل ستاد فناوری گیاهان دارویی در استان از آن جمله است.
دکتر لطفعلی زاده می افزاید: با همکاری استانداری آذربایجان شرقی و مشارکت محققان و صاحب نظران گروه های گیاه پزشکی دانشکده های کشاورزی و استادان داروسازی دانشکده های داروسازی دانشگاه های علوم پزشکی، ستاد فناوری گیاهان دارویی و طب آذربایجان شرقی تشکیل شده و وظیفه اصلی این ستاد ساماندهی و توسعه کشت و تولید انواع گیاهان دارویی و سنتی مطابق استانداردهای جهانی با کمترین عواقب احتمالی است .
وی اضافه می کند: اکنون ۲ هزار و ۳۰۰ نوع گیاه دارویی در سرزمین پهناور ایران شناسایی و نامگذاری شده که هزار و ۷۲۸ گونه آن بومی اقلیم و طبیعت ایران زمین است .
دکتر لطفعلی زاده می گوید: آذربایجان شرقی نیز با توجه به تنوع گیاهی دارای گونه های متنوع و با ارزش دارویی و تاکنون ۵۰۰ نوع گیاه دارویی در آذربایجان شرقی فهرست بندی شده است .
وی می افزاید: با تلاش محققان ایستگاه تحقیقات حفاظت خاک تیکمه داشِ بستان آباد، اهلی کردن برخی از گیاهان دارویی و تولید انبوه بذر آنها آغاز شده است و تاکنون ۳۰۰ گونه گیاه دارویی جدید را پژوهشگران این مرکز و همچنین دانشکده های کشاورزی دانشگاههای تبریز و آزاد اسلامی شناسایی و کاشت برخی از این نوع گیاهان کمیاب همچون فرزه کوهی، بادرنجبوبه، گل راعی، آویشن و قره قات آغاز شده است .
دکتر لطفعلی زاده ادامه می دهد: ایجاد آزمایشگاه مجهز به کنترل کیفی مواد موزه، برپایی کارگاه های تخصصی برای گیاه پزشکان و دیگر رشته های خاک و کشاورزی، تولید بذور جدید، اهلی کردن گونه های نادر گیاهی و ارائه خدمات مشاوره علمی به فعالان حوزه گیاهان دارویی از فعالیت های مرکز تحقیقات حفاظت خاک تیکمه داش است .
رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی نیز می گوید: هم اکنون حدود ۱۵۰ مرکز تولید انواع گیاهان دارویی و ۳۵۰ مرکز عرضه این گیاهان دارویی در آذربایجان شرقی فعال هستند و با توجه به تنوع گیاهی و گستردگی آن در استان با برنامه ریزی لازم می توان به جذب دانش آموختگان رشته های گیاه پزشکی دانشگاه ها پرداخت و علاوه بر آن با توجه به تولید کیفی گیاهان دارویی و صدور آن به کشورهای مختلف می توان این بخش از زراعت و کشاورزی را به نماد اقتصاد مقاومتی تبدیل کرد .
آقای مهری می افزاید: اکنون سه هکتار از مزارع نمونه گیاهان دارویی در مرکز تحقیقات تیکمه داش کشت شده که هدف اصلی آن علاوه بر ارائه آموزشهای علمی و عملی به گیاه پزشکان، تولید هسته های اولیه بذور و ترویج کشت گیاهان دارویی در استان است .
وی ادامه می دهد: جدیدترین نتایج تحقیقات مراکز تحقیقاتی گیاهان دارویی آذربایجان شرقی نشان داد که بیش از ۸۰ درصد این گیاهان را می توان به صورت دیم کاشت و با توجه به کمبود آب زراعی این امر برای پرورش دهندگان و تولیدکنندگان زراعت گیاهان دارویی به صرفه است .
رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی می گوید: گیاهان دارویی استان اکنون به صورت عمده و فله ای صادر می شود و به علت ارزش اقتصادی می تواند نقش موثری در کسب درآمدهای ارزی داشته باشد .
معاون پژوهشی و فناوری مرکز و مسئول کمیته گیاهان دارویی و طب سنتی نیز با اشاره به توانمندیهای گسترده و بالقوه استان آذربایجان شرقی در زمینه گیاهان دارویی و وضع فعلی مصرف گیاهان دارویی و داروهای گیاهی در ایران می گوید: تنگناها و موانع موجود در تولید و توسعه کشت گیاهان دارویی، نامناسب بودن نحوه تهیه، کاشت، بسته بندی و صادرات گیاهان دارویی باعث شده است صادرات آنها فقط به صورت فله ای و با سود بسیار اندک صورت بگیرد .
آقای پاسبان می افزاید: محصولات خام ایران در کشورهای دیگر بسته بندی و به نام همان کشورها و با ارزش افزوده بالاتر به بازارهای جهانی عرضه می شوند که ادامه این روند فشار مضاعفی بر عرصه های منابع طبیعی وارد کرده است .
دبیر کمیته توسعه گیاهان دارویی استان می گوید: تحقیقات علمی در این حوزه ، شناسایی مناطق مستعد کشت ، تحقیقات در زمینه ارزش افزوده در این صنعت و آموزش از موارد مهم در برنامه ریزی و سیاست گذاری برای توسعه کشت گیاهان دارویی است .
وی همچنین ناهماهنگی بین بخش های مسئول، برداشت بی رویه، محدودیت توسعه سطح کشت ، کمبود دانش فنی و علمی ، نبود مکانیزاسیون و نارسایی قوانین و استانداردها را از چالش های پیش روی این صنعت در استان برمی شمرد .
خانم دکتر ایرانی پور دانشیار گروه گیاهپزشکی دانشگاه تبریز نیز می گوید: در جنگل های ارسباران و کیامکی آذربایجان شرقی و همچنین دامنه های کوهپایه ای کوههای سهند و سبلان تنوع گیاهی دارویی بسیار وسیعی وجود دارد که با گسترش رشته های گیاه پزشکی در مراکز آموزش عالی استان و شکل گیری موسسات تحقیقاتی جدید، شناسایی و بومی کردن آنها و تولید انبوه بذور و شناسایی بیماریهای خاک و حشرات و بدن آن می تواند به تولید انبوه گونه های مقاوم و کیفی گیاهان دارویی بیانجامد .
غفاری عرضه کننده عمده انواع گیاهان دارویی نیز در بازار قانی دالان تبریز می گوید: مصرف سنتی داروهای گیاهی در آذربایجان شرقی افزایش یافته و از همه مهمتر تجار اروپایی، ترک، ارمنی و گرجی روزانه گیاهان دارویی را با تناژ و اوزان بالا خریداری و به کشورهای خود منتقل می کنند که این امر به اقتصاد کشاورزی کمک شایانی می کند و اگر بتوانیم با بسته بندی خوب این گیاهان دارویی را صادر کنیم می توان به اقتصاد بومی کشور کمک شایانی کرد.
https://medplant.ir/?p=19680