مهندس قربانی افزود: شوید(شبت) با نام علمی Anethum graveolens متعلق به خانواده چتریان (Apiaceae) میباشد؛ این گیاه در دسته سبزیجات برگی طبقهبندی شده و از نظر فصل رشد یک سبزی فصل سرد محسوب میشود.
شبت گیاهی یکساله است و نسبت به زمینهای آبگیر حساس بوده و زمینهای نیمه سنگین با هوموس کافی برای کشت آن مناسب هستند.
منشأ این گیاه جنوب اروپا بوده و از نظر گلدهی گیاهی روزبلند است؛ از طرف دیگر این گیاه در دسته گیاهان دارویی نیز طبقهبندی میشود.
قربانی اظهار کرد: اسانس این گیاه که از بذر و پیکره رویشی استخراج میشود، خاصیت ضد باکتریایی دارد؛ طول دوره رشد با توجه به منطقه بین ۷۰ تا ۸۰ روز به طول میانجامد.
چنانچه بذور کاملاً رسیده در شرایط مناسب نگهداری در مکان مناسبی قرار گیرند، به مدت ۲ الی ۳ سال از قوه نامیه مناسبی برخوردار خواهند بود.
این کارشناس گیاهان دارویی با اشاره به اینکه حرارت مناسب برای رویش بذر ۸ الی ۱۰ درجه سانتیگراد است، بیان کرد: از نظر تناوب کاشت، چنانچه شبت برای استفاده از اندام رویشی مورد استفاده قرار گیرد قبل و پس از آن میتوان هر نوع گیاهی را کشت نمود.
وی با بیان اینکه کشت شبت و تکثیر آن از طریق بذر صورت میگیرد، اذعان کرد: از بیماریهای عمده این گیاه میتوان ویروس C.M.V، ویروس موزاییک یونجه، قارچ فوزاریوم، پزودوموناس و زنگ شبت را نام برد.
از نظر آفات، شتهها مهمترین آفت این گیاه میباشند که برای مبارزه با آن میتوان از علفکش فوسدرین استفاده کرد.
این گیاه منبع عالی کلسیم است؛ دانههای آسیاب شده شوید با کمی مخلوط آب برای تقویت ناخن مفید است.
جویدن دانه شوید، بوی بد دهان را برطرف میکند و مصرف ماست با مقداری از این گیاه ناراحتی گوارشی را برطرف میکند.
روغن شوید، گرفتگی عضلانی و روده را درمان میکند؛ دمکرده آن آنفلوآنزا، سرماخوردگی و سرفههای مزمن را معالجه میکند.
شوید غنی از آنتیاکسیدان و فیبر است و میزان کلسترول خون را کنترل میکند.
https://medplant.ir/?p=1953